federacija bih

Kronične nezarazne bolesti vodeći su uzroci smrtnosti

26.02.2019.
u 09:20

Kronične nezarazne bolesti (kardiovaskularne bolesti, maligne neoplazme, dijabetes, kronične opstruktivne bolesti pluća) vodeći su uzroci obolijevanja, ali i smrtnosti kako u svijetu tako i u BiH, odnosno FBiH.

- Tri četvrtine uzroka smrtnosti u FBiH su kronične nezarazne bolesti, kao što su kardiovaskularne i maligne, što govori o potrebi provođenja sveobuhvatne akcije u cilju prevencije tih bolesti, a koje nisu samo u sektoru zdravstva, nego zahtijevaju multisektorski pristup - izjavio je stručni savjetnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva Zlatan Peršić uoči predstavljanja akcijskog plana za prevenciju i kontrolu kroničnih nezaraznih bolesti u FBiH za razdoblje 2019. - 2025. Prema njegovim riječima, nastanak navedenih bolesti veže se prije svega za osobne faktore rizika, ali i genetske predispozicije, kao i okolišne čimbenike. - Sve je to bio razlog da se donese dokument koji će definirati akcije koje trebamo uraditi u idućem razdoblju, a koje su pretpostavke za prevenciju ovih bolesti i za njihovu bolju kontrolu - kazao je Peršić. Akcijski plan pripremila je radna skupina Federalnog ministarstva zdravstva, uz potporu projekta “Jačanje i unapređenje modernih i održivih javnozdravstvenih strategija, kapaciteta i usluga za poboljšanje zdravlja stanovništva u BiH”, a koji podržava švicarska vlada i realizira Ured Svjetske zdravstvene organizacije u BiH. U radnoj skupini sudjelovao je i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar koji je kazao da je akcijski plan okvir za čitav niz aktivnosti koje bi u konačnici trebale smanjiti broj oboljelih od kroničnih nezaraznih bolesti i broj umrlih. - Kronične nezarazne bolesti su problem broj jedan za sve zdravstvene sustave u svijetu pa tako ni FBiH nije pošteđena od epidemijskog oblika pojavnosti tih bolesti - kazao je Pehar ukazavši da je prehrana djece važna od rođenja. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije