nisu uplaćene plaće

KŠC u Bihaću i dalje ne radi, učenici ni sutra neće u školu

KŠC u Bihaću
13.12.2016.
u 21:00

Iako je Skupština Unsko-sanske županije sinoć izanredno zasjedala s ciljem rješavanja problema financiranja Katoličkog školskog centra "Ivan Pavao II" u Bihaću, čiji su zaposlenici zbog kašnjenja plaća obustavili nastavu već sedam dana, danas se učenici nisu vratili u školske klupe, a definitivno neće ni sutra, piše Klix. 

Zbog toga što još nisu dobili plaću za rujan, za razliku od svih drugih korisnika proračuna USŽ, Katolički školski centar "Ivan Pavao II" u Bihaću obustavio je nastavu prošle srijede, 7. prosinca. 

"Vlada je svim drugim proračunskim korisnicima isplatila plaću, a nama je obustavljena bez ikakvog pismenog obrazloženja. Žao nam je što je do ovoga moralo doći, ali naši radnici ne mogu raditi u 12. mjesecu, a nije im isplaćena pravedna naknada ni za 9. mjesec, a drugima jeste, čime smo dovedeni u neravnopravan položaj", priopćili su iz tada Uprave ove ustanove.

Nakon nekoliko dana, iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta USŽ su pojasnili razloge zbog kojih Katoličkom školskom centru nisu isplaćena sredstva za plaće. 

"Skupština USŽ je 2014. godine ugovorom preuzela obvezu finanCiranja samo jedne nastavne linije - isključivo srednje škole Opća gimnazija. Problemi su nastali kada je ova ustanova, bez sUglasnosti Skupštine USKž, uspostavila nastavne linije u predškolskom, osnovnom obrazovanju, kao i srednju medicinsku školu“, istaknuli su u ministarstvu.

U Katoličkom školskom centru ne negiraju da su osnovali i druge smjerove sklopu svoje ustanove, no tvrde da posjeduju validna Rješenja o registraciji članica KŠC "Ivan Pavao II" u Bihaću. 

Na nekim dokumentima koje je rukovodstvo ustanove danas objavilo, vidljivo je da su potpisani od strane bivšeg ministra obrazovanja USŽ Darija Jurića. 

Zastupnici u Skupštini USK, s druge strane, sinoć su bili na skoro jedinstvenom stavu da otvaranje novih smjerova i škola u sklopu Katoličkog školskog centra u Bihaću nije provedeno u skladu sa zakonom, a osobito što nije tražena suglasnost Skupštine o tome, a to je, kako se moglo čuti od zastupnika, bilo nužno provesti. 

Uprkos tome, Skupština USŽ zadužila je županijsku Vladu da osigura sredstva u proračunu za školsku 2016/2017. godinu i akontativno izvrši isplatu plaća uposlenim u ustanovama čiji je osnivač Banjolučka biskupija, odnosno Katolički školski centar.

Prema informacijama koje je Klix.ba dobio danas u Katoličkom školskom centru, sredstva još nisu uplaćena, a u skladu s tim nema ni početka nastave. Čim dobiju novac za plaće, kažu u ovoj ustanovi, krenut će i nastava za učenike.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije