Bolest

Kuga uzima danak na pčelinjim društvima

'VL/vrt-07.04.11-slavonski brod -hrvatska -  stipo brkic iz gornje vrbe bavi se pcelarstvom od 1987 godine. ima 170 kosnica i godisnje proizvede u prosjeku 8 tona meda. proizvodi sve vrste meda, propo
'Ivica Galovic/PIXSELL'
Autori: VLm, Glas Srpske
07.09.2015.
u 11:19

Iako su prinosi meda najavili jednu od najboljih godina, pčelari u pojedinim dijelovima RS bore se sa pčelinjom kugom, koja uzima danak na pčelinjim društvima.

Riječ je o zaraznom oboljenju pčelinjeg legla, poznatom kao američka trulež, koja uništava pčele ostavljajući kašu u košnicama. Kada se pojavi zaraza, čitavo pčelinje društvo se spaljuje i tako se sprečava njeno širenje.

Na području Zvornika zbog američke truleži spaljena su 73 pčelinja društva od početka godine.

- Svi registrirani pčelari kod kojih je pronađena bolest dobili su nadoknadu od Ministarstva poljoprivrede, koja iznosi 200 maraka po košnici, rekao je predsjednik Udruge "Bagrem" iz Zvornika Radovan Stevanović.

Prinosi meda

Prinosi bagremovog i kestenovog meda na području Krajine ove godine nadmašili su očekivanja pčelara, dostigavši rekordnih 50 kilograma po košnici.

Predsjednik Udruge proizvođača meda "Novi Grad" Miloš Odžić rekao je da je prvi dio godine za pčelare s područja Prijedora i Novog Grada bio bolji nego lani.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?