Cijene nekretnina u BiH u posljednje vrijeme dosežu nove, dosad neviđene razine

Kupce imaju i stanovi od 3000 KM po kvadratu, potražnje ne nedostaje

nekretnine
ilustracija
10.07.2022.
u 13:08

Cijene nekretnina u BiH u posljednje vrijeme dosežu nove dosad neviđene razine.

Kako pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH, prosječna cijena novih stanova početkom ove godine iznosi 2248 KM po četvornom metru, što je za 23 posto više u odnosu na prosječnu cijenu stanova u 2021. godini. Uspoređujući samo prvo tromjesečje ove i lanjske godine razlika u cijeni je gotovo 25 posto, odnosno 450 KM su skuplji ove u odnosu na prošlu godinu. Usporedbe radi, cijena novih stanova u 2018. godini iznosila je 1613 KM, što bi značilo da je danas četvorni metar novogradnje, u odnosu na vrijeme prije pojave pandemije koronavirusa, skuplji za 635 KM.

Ponuda

Da su cijene stanova strahovito rasle, potvrđuju i podaci agencija za nekretnine prema čijim je pokazateljima u glavnom bh. gradu potrebno izdvojiti 20 do 30 posto više novca u odnosu na godinu ranije. U Sarajevu cijena jednog kvadrata u središtu grada iznosi 5 do 6 tisuća KM, dok cijene u naseljima nešto daljim od centra iznose oko 2500 KM. Kako kažu iz agencija, traži se stan više i nemaju potrebu za oglašavanjem stanova. Potražnja je ogromna, ali sve je manja ponuda zbog čega cijene ne prestaju rasti. Prosječna cijena četvornog metra stana u Mostaru je 2500 KM, iako će, kako su nam i ranije potvrdili agenti za nekretnine, rasti na 3000 maraka. Cijene kvadrata stanova u Neumu dostigle su i premašile 6000 maraka u zgradama koje su u prvom redu do mora ili preko magistrale. Potražnja je ogromna, ali je ponuda slaba jer nema gradnje, pa cijene ne prestaju rasti. I u jedinom bh. gradu na moru potražnja je veća u odnosu na ponudu. - Stanovi u Neumu traže se kao nikada do sada, ali je ponuda vrlo mala jer jednostavno nema gradnje. Cijena stanova u Neumu ovisi o lokaciji, odnosno je li u prvom redu do mora, u blizini mora ili preko magistrale. Uz samo more kvadrat stoji 3000 eura, malo udaljeniji oko 2200, a oko magistrale 1500 eura. Naravno, cijena ovisi i o tome u kakvom je stanju nekretnina - kazali su medijima iz agencije za nekretnine Adria Nekretnine u Neumu.

Zanimljiv je podatak da je za najskuplju kuću prodanu u Banjoj Luci u lipnju ove godine, čija je površina tek 93 četvorna metra, novi vlasnik je isplatio 326.476 KM ili 3510 maraka po kvadratu. U istom razdoblju, za najskuplji stan, kupac je izdvojio 254.837 KM za 85 kvadratnih metara ili 2998 maraka po kvadratu. Prema evidenciji o nepokretnostima Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske, najskuplji stan u Istočnom Novom Sarajevu, čija je površina oko 110 kvadratnih metara, prodan je za 160.000 KM, a najskuplji kvadrat plaćen je 2100 marka u stanu površine 60,5 kvadratnih metara, piše capital.ba.

No, unatoč rastu cijena, raste i potražnja za stanovima. Rasprodaju se i prije početka gradnje, što nam je u nedavnom razgovoru potvrdila i Enisa Kadić, voditeljica Centra za analizu i informatiku i v. d. predsjednice za Udruge za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala pri gospodarskoj komori FBiH.

Ulaganje

- Stanovi - koliko god poskupjeli - rasprodani su i prije početka gradnje, a to znači da oni koji imaju mogućnost, ulažu u nekretnine i tako štite vrijednost kapitala kojim raspolažu. I tvrtke, koje ostvaruju veliku dobit, konstantno ulažu, a ne zadržavaju je. Ulaganje ne znači nužno dobit nego zadržavanje postojeće imovine. Nekretnina, kakva god bila, uvijek je sigurna i uvijek se na kraju može pretvoriti u novac. Naime, inflacija, poremećaji na tržištu i nestabilnost valute ljudima daju dovoljan razlog da sve više ulažu u nekretnine - kazala je Kadić za Večernji list.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?