Tržnice sve slabije posluju

Kupci se sve više okreću kupovini u trgovinama

02.03.2021.
u 15:11

Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim tržnicama u Republici Srpskoj u siječnju je bila 797.785 KM i manja je od prosinačke za 131.000 KM ili 14,1 posto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Vrijednost prodaje na zelenim tržnicama u siječnju ove godine manja je za 29,2 posto nego u istom mjesecu lani.

U siječnju ove godine najveći promet na zalenim tržnicama od 248.808 KM ostvaren je prodajom povrća, zatim 183.077 KM od prodaje voća, a 122.315 KM od prodaje mlijeka i mliječnih proizvoda.

Ekonomista Duško Graković rekao je Srni da je bilo očekivano da siječanjski promet, s obzirom na blagdane, bude veći od prosinačkog, ali da već nekoliko godina dolazi do odstupanja od takvog očekivanja zbog evidentnog pada na zelenim tržnicama.

"Već nekoliko godina unazad vidljiv je pad prodaje na tržnicama kada se poredi i mjesečni i periodični promet jedne, u odnosu na drugu godinu. Glavni uzrok tome je sve veći stupanj promjene preferenicije potrošača u mjestu zadovoljavanja potrebe za proizvodima koji se nude na tržnicama", naveo je Graković.

On kaže da se potrošači sve više orijentiraju na kupovinu u marketima i supermarketima zbog broja proizvoda, načina ponude, raznih linija jednog proizvoda i cijena.

"To je svjetski trend u ponašanju potrošača", dodao je Graković.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?