prehrana

Kupili ste puno hrane: Evo kako ćete je sačuvati od propadanja

hladnjak
Thinkstock
29.03.2020.
u 12:35

Kako su svi zbog epidemije koronavirusa osuđeni na izolaciju, vjerojatno ste se opskrbili zalihama hrane da ne morate stalno izlaziti i riskirati zarazu. Iako su najpopularnije namirnice one koje mogu dugo stajati, ne razmišljajući o roku trajanja, neki su kupili previše svježe hrane koja bi mogla propasti. 

Isto tako, i neka dugotrajna, ali nepravilno skladištena hrana, može izgubiti okus i svježinu u kratkom vremenu. Srećom, bacanje hrane može se izbjeći uz nekoliko jednostavnih savjeta za čuvanje hrane, piše Faktor. 

Ako se hrana pravilno skladišti, ostat će svježa duže vrijeme.

Nekoliko jednostavnih trikova za spremanje i skladištenje hrane može vam pomoći da izbjegnete otpad, kupujete pametnije i manje, i tako štedite novac.

Kako čuvati svježu hranu u hladnjaku:

- Provjerite temperaturu unutrašnjosti hladnjaka pomoću termometra koji se u njemu nalazi. Idealna temperatura je između tri i četiri stupnja Celzijusa jer će hrana ostati svježa, a neće se zamrznuti.

- Prije kupovine određene namirnice, svakako provjerite rok trajanja. U nekim situacijama ne isplati se kupovati proizvod čiji rok trajanja ističe za dva dana, posebno ako znate da ga nećete pripremiti do tada.

- Pokušajte isplanirati nekoliko obroka koji će se bazirati na hrani koju imate u hladnjaku, a posebnu pažnju posvetite onom čemu prije istječe rok ili vidite da počinje propadati.

Kako čuvati voće i povrće

- Na ladice u hladnjaku stavite papirne ručnike koji će apsorbirati višak vlage i pomoći namirnicama (koje većinom ostavljamo na dnu) da ostanu svježe i da se iskoriste dok nije prekasno.

- Mnogi vole gljive, ali ih rijetko pripremaju jer brzo propadnu. Prije nego što ih stavite u hladnjak, izvadite ih iz kutije, omotajte u papirne ručnike i pospremite u plastičnu kutijicu, da duže ostanu svježe.

- Ako primijetite da rajčica polako trune, nemojte je bacati, ispecite je. Pečene komade stavite u posudu s maslinovim uljem i sigurni ste da će trajati još koji dan.

- Prije stavljanja u hladnjak, bobičasto voće operite vodom s malo sirćeta. Stavite ga u plastične posude i odložite u krajnji dio hladnjaka gdje je hladnije.

- Zelenu salatu, koja je počela trunuti, isperite, odvojite propale listiće, a preostale ostavite da se namoče nekoliko minuta u ledenoj vodi.

- Da bi celer, mrkva i rotkvica duže ostali svježi, nasjeckajte ih i čuvajte u hladnjaku u posudi s vodom i budite bez brige.

- Tikvice premažite tankim slojem biljnog ulja i ostavite u ostavu. Tako mogu potrajati tjednima. 

- Jabuke držite odvojeno od ostalog voća i povrća jer sadrže plin etilen, zbog kojeg ostala hrana brže propada.

- Mladi luk je jedan od najboljih prirodnih lijekova protiv virusa, a duže će ostati svjež ako ga ostavite u tegli vode, poput cvijeta. Tako će mu vrhovi rasti, a ako postanu predugi, uvijek ih možete odrezati.

- Nemojte ostavljati glavice bijelog luka u posudu s poklopcem, objesite ih u ostavi i ostavite da “dišu” na zraku.

Kako čuvati meso, ribu i jaja

- Ribu je potrebno čuvati u vrećici na vrhu zdjele s ledom unutar hladnjaka, ali svakako je pojedite što prije.

- Jaja ostavite u hladnjaku u originalnoj kutiji. Ako ne možete procijeniti jesu li još uvijek svježa, stavite ih u šljicu vode. Svježe jaje će potonuti na dno, a staro će isplivati.

- Meso i perad trebalo bi čuvati u originalnom pakiranju ako ga planirate pojesti u narednih dan ili dva. U suprotnom ga zamotajte u aluminijsku foliju ili plastičnu vrećicu i zamrznite.

- Suho meso možete zamotati u krpu koju ste prethodno natopili sirćetom, potom omotati u masni papir i zamrznuti.

Kako čuvati kruh, brašno, tjesteninu…

- Zamrzavanjem brašna na 48 sati zasigurno ćete “ubiti” sve prisutne insekte, ali nemojte ga držati predugo u zamrzivaču, radije čuvajte u originalnom pakiranju, pa 48 sati prije uporabe zamrznite da budete sigurni da se može koristiti.

- Kruhu nije mjesto u hladnjaku jer vlažna okolina samo može ubrzati proces njegovog raspada. Ako ga odmah koristite, pospremite ga u dobro zatvorenu posudu na radnoj površini.

- Ako imate previše kruha, zamrznite višak i prije uporabe ga ugrijte u pećnici. 

- Suha tjestenina, ako se pravilno čuva, može stajati i više od svog roka trajanja koji je najčešće dvije godine, a isto vrijedi i za rižu, lazanje i slične proizvode.

- Suhu hranu skladištite u hermetički zatvorenim posudama, a ne u originalnoj ambalaži. Tako će se žitarice, pereci, tjestenina i druge suhe namirnice održati svježim.

Kako čuvati ulje

Biljno i maslinovo ulje mogu trajati do dvije godine, ali moraju se čuvati u tamnoj i hladnijoj prostoriji jer inače će se pokvariti. Ako se razvije vinski okus ili miris, vjerojatno nije bilo dobro zatvoreno i to ulje je propalo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?