Sređivanje pozicija

Lagumdžija prije odlaska u Washington želi postaviti svog Hrvata

Lagumdžija
Foto: VL FOTO
08.12.2014.
u 09:47

Jedna od važnijih pozicija koju Lagumdžija pokušava riješiti je zamjenik šefa Misije u Washingtonu gdje je sada Bošnjak, a treba doći Hrvat

Dolazak nove vlasti donosi i mnogo promjena, osobito u smjeni dužnosnika te rasporedu funkcija, mjesta i sl. Izborni gubitnici, dok su u tehničkom mandatu ili na dužnosti, na različite načine pokušavaju što duže ostati, a ako ne tako onda preko svojih kadrova koje smišljeno postavljaju i namještenika koje užurbano raspoređuju.

Ključne pozicije

Kako doznaje Večernji list, takva je situacija u Ministarstvu vanjskih poslova BiH gdje je Zlatko Lagumdžija pokrenuo niz aktivnosti kako bi u najskorijem roku dok je ministar, doveo i postavio svoje kadrove na ključne pozicije. Jedna od važnijih je deputy chief od Mission - zamjenik šefa Misije (veleposlanika) u Washingtonu. Na tom je mjestu trenutačno Bošnjak, a prema novom rasporedu trebao bi doći Hrvat (radi se o raspodjeli dužnosti jer je veleposlanica u SAD-u Hrvatica Jadranka Negodić, zamjenik je Adnan Hadrović - Bošnjak, a generalni konzul BiH u SAD-u je Brane Pećanac - Srbin. Lagumdžija namjerava već sada zamijeniti zamjenika šefa Misije Adnana Hadrovića i na njegovo mjesto postaviti nekoga od Hrvata, ali iz SDP-a. Mandat veleposlanice Jadranka Negodić ističe u ljeto 2015., ako prije toga ne bude promjena, pa bi SDP tako imao svog Hrvata na važnoj poziciji u Washingtonu. Kako će budući veleposlanik biti netko koga će predložiti Bakir Izetbegović, Lagumdžija zna da ako sada ne povuče poteze i osigura svog čovjeka u Veleposlanstvu BiH u Washingtonu, neće imati izravne veze sa SAD-om i pomoć. Kako doznajemo, o ovome su već obavljeni određeni razgovori i poduzeti koraci kako bi se na ovakav način popunila hrvatska pozicija u Washingtonu. Usporedno s aktivnostima izvan granica BiH i unutar Ministarstva pokušavaju se posložiti kockice kako bi SDP preko svojih ljudi imao kontrolu te izvor informacija. Najviše rangirani Hrvat u Ministarstvu vanjskih poslova BiH je Zoran Perković, pomoćnik ministra i šef Odjela za međunarodno pravne i konzularne poslove. Perković već duže vrijeme želi u Veleposlanstvo BiH u Moskvi. Pokušavao je to dogovoriti dok je Željko Komšić bio u Predsjedništvu BiH, ali nije. Perković i dalje lobira za Moskvu, pa bi u tom slučaju njegovo mjesto pomoćnika ministra u MVP-u, koje je inače u zaštićenom položaju, moglo ostati prazno.

Provode plan SDP-a

Već nekoliko mjeseci provodi se plan SDP-a da se na svim mjestima gdje su pri kraju ili istekli mandati pojedinim dosadašnjim kadrovima, raspišu natječaji i zaposle podobni kadrovi prije imenovanja nove vlasti, objavio je Vecernji.ba. Potvrđuju to i stotine imenovanja u Federaciji BiH u posljednje vrijeme. Dok, s druge strane, stranke koje će participirati u novoj vlasti imaju dogovor sva imenovanja i odluke revidirati, poništiti i uraditi temeljitu analizu stanja u agencijama, institucijama, javnim poduzećima...

Komentara 1

BR
brodarevac
08:34 09.12.2014.

Nije mi jasno da u SDP u ima toliko Hrvata, pa ispade da su oni stvarno i hrvatska partija. Gotovo na svakoj poziciji gura "svog" Hrvata. Šta će oni Hrvati koji nemaju poziciju za sebe, no otići iz ove zemljee koju nam političari ovako skrojiše.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?