Službena potvrda

Lajčak i zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog o Kosovu i Zapadni Balkan

03.04.2020.
u 12:16

Bivši šef slovačke diplomacije Miroslav Lajčak od danas je i zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana, saopćilo je Europsko vijeće. Predviđeno je da njegov mandat na toj funkciji traje 12 mjeseci.

Kako je navedeno, zadatak Specijalnog predstavnika EU bit će da postigne sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova i doprinese jačanju dobrosusjedskih odnosa i pomirenju između partnera na Zapadnom Balkanu.

Njegova uloga bit će da pomogne zemljama regije da pravaziđu naslijeđe prošlosti i doprinese dosljednosti i učinkovitosti aktivnosti EU na tom području.

Bivšeg šefa diplomacije Slovačke na mjesto Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine predložio je šef diplomacije EU Josep Borrell, a o njegovom imenovanju morale su se složiti sve zemlje članice.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?