Izmjene zakona

Lakše do nekretnina koje su privremeno bile oduzete u FBiH

22.08.2015.
u 06:45

Izmjena Zakona o izvlaštenju donosi niz pozitivnih stvari za one koji žele postati vlasnici određene nekretnine, piše Večernji list. Zakon bi trebao osigurati vlasniku adekvatno sudjelovanje u postupku odlučivanja o stupanju u posjed izvlaštenih nekretnina u iznimnim situacijama i prije nego što odluka o izvlaštenju postane pravomoćna, odnosno prije isplate naknade ako utvrdi da je to neophodno zbog žurnosti slučaja. Primjerice, kada se radi o izgradnji ili rekonstrukciji objekata javne infrastrukture, prometne, energetske, vodnogospodarske, telekomunikacijske i komunalne, Vlada može na zahtjev korisnika izvlaštenja, koji je iznio valjane razloge za potrebu žurnog stupanja u posjed nekretnine, dopustiti da mu se ta nekretnina preda u posjed prije isplate naknade za izvlaštenu nekretninu. Prije donošenja te odluke moraju se osigurati dokazi o stanju i vrijednosti izvlaštenih nekretnina.

Također, moraju se osigurati dokazi o stanju i vrijednosti izvlaštenih nekretnina, a protiv ovoga članka se ne može voditi upravni spor.

Federalno ministarstvo financija razmotrilo je nacrt zakona o izmjeni Zakona o izvlaštenju čiji je radni naslov "Zakon o izmjeni Zakona o izvlaštenju", te na osnovi članka 27. stavka 1. poslovnika o radu Vlade FBiH dala suglasnost na taj nacrt. Ovaj nacrt zakona pripremljen je u suradnji s Federalnim ministarstvom pravosuđa koje je bez posebnih primjedbi i sugestija podržalo aktivnosti Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove kao nositelja nacrta.

Novi zakon osigurat će ovlasti potrebne radi ubrzanja realizacije projekata izgradnje i rekonstrukcije javne infrastrukture. Za razliku od dosadašnje odluke koju su ustavni sudovi smatrali neprihvatljivom, predloženi zakon predviđa mogućnost vođenja spora protiv odluke Vlade Federacije BiH, u skladu s Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, što predstavlja učinkovitiji pravni lijek. Stoga, uz izneseno mišljenje, primjedbi na novi Zakon nije imao ni Ured Vlade Federacije BiH za zakonodavstvo i usklađenost s propisima Europske unije.

Inače, ako se zakon ne usvoji, to može prouzročiti i štetne posljedice u vidu produženja rokova ili odlaganja realizacije važnih projekata od najvećeg javnog interesa, primjerice autoceste na koridoru Vc, otežanog financiranja takvih projekata ili plaćanja penala zbog kašnjenja u realiziranju već odobrenih kreditnih sredstava.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije