priprema za novu školsku godinu

Lakše se “preživi” kad se kupnja udžbenika i pribora rasporedi na nekoliko mjeseci

15.08.2021.
u 12:12

Ljetni raspust svakim danom sve je bliže kraju. Učenici će, ako se situacija s koronavirusom ne bude naglo pogoršala, za oko tri tjedna sjesti u školske klupe. No, prije toga učenici, a i roditelji imaju pune ruke posla jer novu školsku godinu treba, kažu, dočekati spremno. Prva i osnovna stvar je nabava udžbenika, zatim kupnja školskog pribora, opreme za školu, odjeće, obuće..., a kada se svi troškovi zbroje, za dvoje djece potrebno je izdvojiti oko 900 KM, piše Večernji list BiH.

Oglasnici puni

Kako bi troškove što lakše podnijeli, roditelji se služe različitim metodama. Neki od njih školski pribor, bilo da je riječ o bilježnicama, blokovima, olovkama, bojicama.., kupuju pomalo svaki mjesec. Umjesto novih, kupuju rabljene udžbenike ili pak naprave zamjenu. Tako se proteklih dana na različitim Facebook stranicama i oglasnicima mogu vidjeti rečenice poput: ”Prodajem komplet knjiga za četvrti razred”, “Prodajem knjige za 5. razred - Hrvatski jezik, Matematika i Moja domovina”, “Prodajem knjige i radne bilježnice za 7. razred, sve su po 5 KM”... To su samo neki od oglasa koji se mogu pročitati na društvenim mrežama. Da se svake godine sve više roditelja odlučuje za kupnju rabljenih udžbenika, svjedoče navedeni oglasi, a među njima je i onaj jedne mame iz Mostara koja za novu školsku godinu sprema dvoje djece. - Već godinama djeci kupujemo rabljene udžbenike za novu školsku godinu. Trošak kupnje knjiga pokušavamo malo ublažiti prodajom njihovih starih udžbenika i kupnjom rabljenih za idući razred. Tako radimo već godinama, udžbenike kupimo rabljene, a radne bilježnice nove. Inače, u obitelji već imamo ustaljenu praksu. Odmah po završetku razreda počinjemo pripreme za novi. Jedan mjesec kupujemo knjige, drugi bilježnice, olovke, bojice, treći opremu za tjelesni odgoj, ruksake... Tako je lakše izdržati početak nove školske godine. Imam dvoje djece, jedno će sada u 6. razred, a drugo u treći razred srednje škole i za njih dvoje, ako im trebaju i ruksaci, uz nove knjige trebalo bi izdvojiti oko 900 KM. Taj trošak znatno smanjimo kupnjom rabljenih knjiga, a dio novca koji na taj način uštedimo preusmjerimo na kupnju, primjerice, novih tenisica, hlača, jakni..., odjeće koja im je potrebna - priča nam mama iz Mostara.

Prosječne cijene

Kako velik broj mostarskih osnovnoškolaca uči iz udžbenika različitih nakladnika koje prethodno odredi škola, uzeli smo prosječne cijene knjiga. Cijena udžbenika, radnih bilježnica i vježbenica kreće se između 10 i 20 KM. Roditelji samo za udžbenike prvašića moraju izdvojiti oko 100 KM, dok su cijene knjiga za više razrede znatno više, knjige za deveti razred stoje oko 335 KM.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije