Financijski paketi

Lani osigurano 700 mil. eura, ove godine moguće i više

20.04.2021.
u 16:38

IPA fondovi, kontinuirano slanje bespovratne pomoći za niz gospodarskih djelatnosti, aktivna pomoć u vrijeme pandemije, osiguranje kredita pod iznimno povoljnim uvjetima; ovo su samo neki od mehanizama kojima međunarodne financijske institucije, počevši od europskih pa do Međunarodnog monetarnoga fonda, pomažu BiH suočiti se s ekonomskim problemima, piše Večernji list BiH. Iznimno vrijedni financijski paketi osigurani su i prošle godine u sklopu borbe protiv pandemije, a i u ovoj se očekuje značajan priljev novca.

Niz paketa pomoći

Prošle godine BiH je od međunarodnih financijskih institucija bila osigurala gotovo 700 milijuna eura, od čega 330 milijuna eura preko Mehanizma brze intervencije Međunarodnog monetarnog fonda, 250 milijuna eura od Europske unije, 80 milijuna eura od Europske komisije te 30 milijuna eura od Svjetske banke za podršku zdravstvenom sektoru. Krenimo redom. Prošle je godine Unija za BiH osigurala oko 330 milijuna eura, a od toga iznosa 80,5 milijuna eura su grantovi, dok je veliki financijski paket od 250 milijuna eura u obliku povoljnih kredita. Od grantova, sedam milijuna eura namijenjeno je za pomoć zdravstvenom sektoru u opremi, aparatima za disanje, priborima za testiranje i drugim potrepštinama. Europska unija nastavlja odlučno djelovati na ublažavanju socioekonomskih posljedica pandemije i u svrhu održavanja radnih mjesta u zemlji. Za tu svrhu osigurano je 73,5 milijuna eura bespovratnih sredstava kako bi se sačuvala radna mjesta te dodatnih 250 milijuna eura makrofinancijske pomoći u vidu zajmova pod povoljnim uvjetima.

Zajam Europske unije vrijedan 250 milijuna eura, koji će dobiti BiH u cilju pomoći u oporavku od pandemije, kao što je poznato, dolazi u dvije jednake rate od 125 milijuna eura, a dok se prva isplaćuje nakon stupanja na snagu memoranduma o razumijevanju, za drugu će biti potrebno provesti nekoliko reformi.

Kada je riječ o Međunarodnom monetarnom fondu, od iznimnog je značaja bila lanjska uplata od 330 milijuna eura iz Instrumenta za brzo financiranje. Ove godine pak očekuje se novi aranžman, no čekaju se rezultati procesa pregovaranja. U tom kontekstu treba podsjetiti kako je rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewell nedavno u izjavi za Večernji list kazao kako će MMF kao sljedeći korak razmotriti sagledavanje napretka koji su vlasti ostvarile u pogledu reformi koje je osoblje MMF-a preporučilo u okviru nedavnih konzultacija po članku IV.

Važni projekti

Istodobno, za sve gospodarske grane od iznimnog bi značaja trebao biti Instrument pretpristupne pomoći EU-a IPA III za razdoblje od 2021. do 2027. godine koji je vrijedan 14,5 milijardi eura, a namijenjen je svim zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima. Kada je riječ o poduzetništvu, Unija već provodi nekoliko značajnih projekata u BiH.

Jedan od njih je EU4Business kojim se nastoji ojačati kapacitet ekonomskog rasta i zapošljavanja unapređenjem konkurentnosti i inovativnosti u odabranim sektorima. Vrijedan je 16,1 milijun eura, od čega 15 milijuna eura financira EU, a 1,1 milijun eura Savezna Republika Njemačka. Drugi iznimno važan projekt je EU4AGRI (2020. - 2024.), čiji je cilj modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora. Vrijedan je 20,25 milijuna eura i financira ga EU s 20 milijuna eura, a sufinanciraju s 250.000 eura i provode UNDP i Češka razvojna agencija (CzDA).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?