sve više zahtjeva

Lani podržan 181 projekt iz zaštite okoliša

26.04.2019.
u 18:00

Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH posljednjih godina postao je temeljna institucija za brojne projekte razvoja lokalnih zajednica, ali i projekte koje predlažu privatne tvrtke.

Niz čimbenika

Svake godine broj prijava projekata prema ovoj instituciji u velikom je porastu, a istodobno se traže načini kako osigurati više sredstava za ovu namjenu kako bi se moglo udovoljiti svim zahtjevima.

- Kroz dosadašnje iskustvo kroz javne natječaje Fonda, zahtjevi za sredstvima za projekte znatno su veći od raspoloživih sredstava Fonda. Fond u javnom natječaju objavljuje raspoloživi proračun za svaki LOT, odnosno programsku aktivnost, ali i maksimalni iznos sredstava koji se može dodijeliti po projektu. Fond ne može uvijek odgovoriti svim zahtjevima s obzirom na navedene kriterije, ali svi korisnici imaju priliku prijaviti svoje projekte svake godine jer Fond mora najmanje jednom godišnje objaviti natječaj. Primjerice, u 2018. godini raspisana su dva javna poziva sa 181 projektom - rekli su za Večernji list u ovoj instituciji.

Koliko projekata će ostvariti pravo na korištenje sredstava Fonda, ovisi o nizu čimbenika kao što su zadovoljavanje formalno-pravnih uvjeta natječaja, minimalnih uvjeta za sudjelovanje, kvaliteta i pripremljenosti projekata, koji se boduju po pravilnikom definiranim kriterijima, pokrivenost što šireg područja Federacije BiH, razvojne kriterije, dosadašnja iskustva u realizaciji projekata s Fondom itd. - U ovoj godini sasvim sigurno bit će raspisan javni natječaj, a hoće li ih biti više, ovisi o priljevu i raspoloživosti sredstava u skladu s financijskim planom.

Najbrojniji i najveći korisnici sredstava Fonda su lokalne zajednice, tj. općine, a zatim javna poduzeća i javne ustanove, gospodarska društva, nevladine udruge te županijska i federalna ministarstva i zavodi - ističu u Fondu. Fond svake godine prije izrade programa rada i financijskog plana, kao federalna institucija traži od nadležnih ministarstava (Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Federalno ministarstvo prostornog uređenja i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije) smjernice u smislu izražavanja prioriteta u oblasti zaštite okoliša. Također, tu su i odluke i zaključci Vlade Federacije BiH kojima je Fond dobio konkretna zaduženja, kao i važeće strategije i planovi u kojima je prepoznat Fond kroz akcijske planove.

Široka suradnja

Svake godine primjetan je napredak u pogledu pripreme projekata iz različitih oblasti zaštite okoliša, s tim što su dominantni projekti iz oblasti koje predstavljaju gorući problem za lokalne zajednice i koji su financijski zahtjevni, a to su projekti komunalne infrastrukture.

Fond je, zahvaljujući dosadašnjem radu, a u nedostatku agencije za okoliš, Vlada FBiH dala zaduženja oko uspostave informatičkoga sustava okoliša, odnosno uspostava i vođenje u Fondu komponenti ovoga sustava.

- To znači da će biti nužna i osigurana vrlo široka suradnja sa svim institucijama i subjektima kojih se tiču predmetne oblasti u cijeloj Federaciji BiH.

Za ove aktivnosti uspostavljena je vrlo dobra i aktivna suradnja s Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku učinkovitosti Republike Srpske, kao i drugim institucija u Republici Srpskoj, tako da je sasvim sigurno da će oba entiteta ići istim putem u ovim oblastima i osigurati dostupnost i razmjenu podataka na svim razinama - zaključili su u izjavi za Večernji list iz Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?