krađe u bih

Lani u FBiH otuđena 494 automobila, od čega 261 VW

05.04.2019.
u 16:00

Stotine automobila ukradeno je u Bosni i Hercegovini i ove godine, a kao i ranijih godina na meti kradljivaca najviše su bili automobili Volkswagen grupacije. Kad je riječ o županiji u kojoj se dogodilo najviše krađa motornih vozila, i prošle godine Sarajevska je na prvom mjestu.

Najviše u SŽ-u

Prema podacima Federalne uprave policije, dostupnim na njihovoj internetskoj stranici, na području Federacije BiH, u razdoblju od siječnja do prosinca 2018. godine, evidentirana su 494 kaznena djela krađe motornih vozila, što predstavlja smanjenje za 24,46 posto u odnosu na isto razdoblje 2017. godine. U BiH je, naime, 2017. godine ukradeno 775 vozila, od čega u FBiH 652, kada su lopovima također bili najdraži Volkswageni. U Sarajevu je u 2018. godini registrirano 279 teških krađa vozila, od toga su 74 vraćena vlasniku te je navedeni broj, u odnosu na 2017., smanjen za 152 ukradena vozila. U prošloj godini u Tuzlanskoj županiji ukradeno je 97 vozila, u Herecegovačko-neretvanskoj 43 i Zeničko-dobojskoj 35 vozila. Tijekom veljače 2019. godine Federalna uprava policije raspisala je 17 potraga za motornim vozilima, a obustavila sedam potraga za automobilima. U siječnju su bile raspisane 32 potrage za vozilima, a 14 ih je bilo obustavljeno.

Organizirane skupine

Prema statistici, i prošle godine najčešće su se krala Volkswagenova vozila, a lani je ukradeno 261. Slijede Škoda, kojih je ukradeno 60, potom BMW-i, kojih su ukradena 44, te 31 Audi. U manjem bh. entitetu, prema podacima nadležnih MUP-ova, lani je evidentirano 58 kaznenih djela koja se odnose na otuđenje motornih vozila, a od toga je 18 teških krađa automobila, 18 krađa i 22 kaznena djela oduzimanja vozila. Od ukupnog broja krađa automobila u RS-u, rasvijetljeno je 27 slučajeva.

Skupine koje vrše ova kaznena djela najčešće su maskirane te naoružane pištoljima i automatskim puškama. Po ulasku u vozilo, kriminalci takozvanim dekoderom zaobilaze ili deaktiviraju imobilizator elektroničkog uređaja u vozilu, koji sprječava pokretanje pogonskog motora bez originalnog koda, koji se nalazi u memoriji ključa vozila. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije