ssš Silvija Strahimira Kranjčevića

Lansirali livanjski sir u svemir, ljeti rade u elitnim hotelima, a sada idu i istraživati u CERN

12.02.2019.
u 10:49

Uprava Srednje strukovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića u Livnu odavno je shvatila da se nalazi na tržištu te potencijalne učenike pokušava privući zanimanjima koja će im omogućiti zaposlenje, a ne puko popunjavanje kategorije nezaposlenih na Zavodu za zapošljavanje, piše Večernji list BiH. 

STEM zanimanja

S više prakse i otvaranjem novih smjerova žele doprinijeti razvoju poljoprivrede koja je već uvrštena u strategiju razvoja HBŽ-a, ugostiteljstvu, turizmu, a u suradnji sa zavodima za zapošljavanje na razini HBŽ-a i FBiH organizira radionice “Stručno osposobljavanje za izradu 3D modela i upravljanje CNC strojevima” koje provodi Edukacijsko razvojni park HO-RUK koji je iznjedrila ova škola, odnosno njezin mladi profesorski kadar. Puno toga je HO-RUK još napravio. Budući da smo sa svih strana okruženi napravama, a većina korisnika ne zna kako i zašto uopće rade, a još manje kako bi izradili neke vlastite, za sve one koji bi se htjeli bolje upoznati sa svijetom elektronike, shvatiti i isprobati kako stvari funkcioniraju, Edukacijski razvojni park je u suradnji s Federalnim ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta organizirao radionice u kojima je upoznavao polaznike s osnovama rada elektroničkih elemenata i naučio ih izrađivati elektroničke sklopove. Cilj projekta bio je polaznicima, učenicima osnovnih i srednjih škola proširiti znanja o praktičnoj primjeni elektronike i izradu elektroničkih uređaja po vlastitom izboru te popularizirati STEM zanimanja. Prof. Saša Grabovac, ravnatelj SSŠ S. S. Kranjčevića, iznimno je ponosan i na učenike i na profesore, jer su, primjera radi, učenici ugostiteljsko-turističkog smjera odrađujući ljetnu praksu u elitnom lancu hotela na Jadranu, vlasništvo poznatog gospodarstvenika iz Livna Jake Andabaka, bili među najboljima, tako da je ta suradnja nastavljena i prošlu turističku sezonu, a bit će je i u ovoj. Osim što odrađuju obveznu praksu, zainteresirani učenici mogu raditi cijelo ljeto, primaju minimalno 4000 kuna (oko 1000 KM), imaju osiguranje, smještaj i hranu.

Gradnja novih prostorija

Škola je to koja je 17. svibnja 2017. planetarno promicala svoje Livno lansiranjem livanjskog sira u svemir. Odbrojavanje i puštanje meteorološkog balona sa sirom sa središnjeg gradskog trga pratile su brojne domaće i TV kuće iz regije... Škola je počela i s izgradnjom novih školskih prostorija u potkrovlju. Ravnatelj Grabovac ističe kako se radovi privode kraju. - Ovdje su četiri nova kabineta, tu će biti informatika, vježbenička tvrtka, računarstvo, nekih 300 kvadrata bit će prostor i za profesore, odnosno jedan ured i konferencijska dvorana, odnosno dvorana za sastanke, za seminare ne samo školi nego općenito ovdje treba i gradu - govori ravnatelj. Inače, školu trenutačno pohađa 560 učenika, a svake godine sve je veće zanimanje. A već u nedjelju 17. veljače 43 učenika s tri profesora put Ženeve kako bi drugi put posjetili znanstveno-istraživački centar CERN. Neopisivo je veselje i uzbuđenje učenika za koje su već dobivene akreditacije za taj posjet, s njihovim imenima i datumom posjeta.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije