Povezivanje FBiH

Lasić: Ove godine u izgradnji nova 32 kilometra autoceste

Denis Lasić
04.01.2016.
u 07:00

Dosad su kroz Federaciju BiH izgrađena i puštena u promet 92 km autoceste, a osigurano 240 milijuna eura za izgradnju novih dionica

Za BiH izgradnja koridora Vc ima višestruko značenje jer je uključuje u međunarodnu suvremenu prometnu mrežu. Dosad je kroz FBiH izgrađeno i pušteno u promet 92 km autoceste i ako sve bude u redu, 2016. u izgradnji ćemo imati novih 32 km - izjavio je ministar prometa i veza FBiH Denis Lasić. Prema njegovim riječima, dosad je osigurano 240 mil. eura za izgradnju novih dionica. - Prioritet je izgradnja dionica od Međugorja prema Počitelju i dalje prema Mostaru te Zenica jug - Zenica sjever. Osim dionice Počitelj - Buna koja je jednostavna, sve druge su vrlo zahtjevne, posebno zenička zaobilaznica jer su gotovo cijelom dionicom vidljiva klizišta. Vrijedi napomenuti i most Počitelj koji je dug 945 m i maksimalne visine iznad tla 100 m, s rasponskom konstrukcijom među stupovima od 147 m. Radi se o jednom od najkompleksnijih mostova na koridoru Vc – naveo je Lasić. U iduće četiri godine, kako je kazao, potrebno je osigurati još 870 mil. eura kako bi FBiH imala završenih 70 posto autoceste na koridoru Vc. - Međutim, daljnja izgradnja autoceste neće biti moguća bez povećanja trošarina na gorivo. Kreditni kapacitet s 10 feninga je iscrpljen i potreba je ići s povećanjem na 20 feninga jer je to jedini način da bi se održao nastavak izgradnje koridora Vc – naglasio je Lasić. Što se tiče nastavka gradnje autoceste prema jugu, Lasić je kazao da je dionica od Konjica do Mostara sjever najteža i najskuplja zbog iznimno nepovoljnih reljefno-morfoloških karakteristika terena. Gotovo dvije trećine trase nalaze se na objektima (tunelima, vijaduktima i mostovima). Zbog toga je potrebno optimizirati trasu i povećati njezinu fizibilnost. Ministar navodi da je planirano da dionica Zenica jug - Zenica sjever bude okončana 2019. U tijeku je izgradnja dionice Svilaj - Odžak, dužine 10,7 km, a završetak izgradnje se očekuje krajem 2017. Prioritet su i brze ceste Lašva - Travnik i Žepče - Tuzla - Orašje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?