Policajci otpušteni

LeBron nakon Floydove smrti postavio fotografiju Kaepernicka i pitao: Rumijete li sada?

27.05.2020.
u 10:03

 

Smrt Afroamerikanca Floyda u Minneapolisu izazvala je bijes u ovom gradu i u afroameričkoj zajednici. Prolaznica je snimila kako policajac drži muškarca na tlu pritiskom koljena na vrat, čak i nakon što je on rekao da ne može disati i nakon što se prestao pomjerati.

Četiri policajca koja su umiješana u hapšenje Floyda otpušteni su nekoliko sati nakon što se pojavio snimak. Floyd je preminuo nakon hapšenja u pritvoru.

 

James je na Instagramu uz fotografiju policajca koji je koljeno stavio na vrat Floyda i fotografiju Kaepernicka kako kleči tijekom intoniranja himne napisao poruku:

"Razumijete li sada? Ili vam je i dalje nejasno."

Kaepernick nije igrao u NFL-u četiri godine. Podnio je žalbu NFL-u 2017. godine rekavši kako mu vlasnici NFL-a ne daju priliku da nastavi NFL karijeru zbog njegovog protesta. Kaepernick se odlučio na tu vrstu protesta zbog odnosa policije prema Afroamerikancima u Sjedinjenim Američim Državama. U februaru 2019. godine postigao je dogovor o isplati neodređenog novčanog iznosa.

"Neću ustati da pokažem ponos prema zastavi u državi koja tlači crnce. Za mene je ovo važnije od američkog nogometa i bilo bi sebično od mene da okrenem glavu", rekao je Kaepernick 2016. godine.

FBI sada istražuje ubistvo Georgea Floyda (46), a u utorak je na ulice Minneapolisa izašlo više stotina ljudi. Mnogi su držali natpise na kojima je pisalo: "Ne mogu disati".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?