mostar

Ledić: U BiH samo jedna osoba s Down sindromom stalno uposlena

s
Foto: Stojan Lasić
21.03.2017.
u 15:00

Druženjem s predstavnicima medija i "Danom otvorenih vrata" Udruga za Down sindrom iz Mostara obilježila je danas u svojim prostorijama Svjetski dan osoba s Down sindromom - 21. ožujak.

 Po riječima predsjednika te udruge Igora Ledića, cilj obilježavanja Svjetskog dana osoba s Down sindromom je buđenje svijesti i razumijevanja javnosti kako bi se osobama s Down sindromom poštovala zajamčena prava i poboljšao položaj u društvu, te pružila prilika da se realiziraju kao punopravni članovi zajednice.

Stoga je, kako je kazao, moto ovogodišnjeg obilježavanja "Moj glas se čuje".

 Vođeni tim motom, kazao je Ledić, te u suradnji s CM drogerijom, Udruga za Down sindrom Mostar, zajedno s Udruženjem "Život sa Down sindromom" Sarajevo, Udruženjem "Down mi i vi" iz Banje Luke te s roditeljima iz Bihaća organizira volonterski rad za 30- tak svojih članova, osoba sa Down sindromom, koji će biti na raspolaganju kupcima za pomoć i savjet pri kupovini u svim poslovnicama CM-a u Mostaru, Banjoj Luci, Tuzli, Bihaću i Sarajevu.

 - Cilj je podizanje svijesti društva o pravu na rad osoba s Down sindromom. Nažalost, kod nas poslije završene srednje škole osobama sa Down sindromom se ne nude nikakve mogućnosti zapošljavanja - kazao je Ledić.

 On je naglasio kako je u BiH samo jedna osoba s Down sindromom stalno uposlena te da se u pojedinim županijama oduzima radno pravo osobama s Down sindromom.

 Po njegovom mišljenju, promjene u BiH su sve značajnije, no, kako kaže, potrebno je još jako puno spoznaja, znanja, senzibiliteta društvene zajednice, upornosti roditelja, stručnjaka i samih osoba s Down sindromom kako bi se prenijela dobra iskustva iz svijeta te kako bi se pokazalo više mogućnosti za bolje uključivanje osoba s Down sindromom u aktivniji život.

- Postoje zakoni koji osobama s invaliditetom omogućavaju prava i jednakosti, međutim, u praksi je sve drugačije- naglasio je Ledić navodeći kako su i pored mnogih zakona i odluka roditelji uglavnom prepušteni sami sebi.  

 Tajnik Udruga za Down sindrom Mostar Željko Delić istakao je kako su djeca s Down sindromom djeca sreće, neki Božiji blagoslov, ističući kako je i sam otac djevojčice s Down sindromom koja je završila redovnu osnovnu i srednju školu.

- Po istraživanjima, djeca s Down sindromom bi mogla pohađati 18 škola, 18 zanimanja, a mi trenutno u gradu imamo samo Turističko-ugostiteljsku školu - naglasio je Delić.

 Iz ove udruge su pozvali sve prisutne da danas posjete poslovnice CM-a i uvjere se u mogućnosti osoba s Down sindromom.

 Svake godine 21. ožujka obilježava se Svjetski dan osoba s Down sindromom. Down sindrom je najčešći genetski poremećaj koji nastaje uslijed viška jednog hromosoma ili dijela hromosoma u jezgri svake stanice tijela.

Prosječno jedno od 650 novorođene djece u svijetu se rađa s sindromom Down. Sindrom Down može se javiti u bilo kojoj porodici, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života.

 Od 2012- te godine ovaj datum je uvršten u UN-ove važne datume, pa se tim povodom održavaju konferencije u UN-u u New Yorku.

 - Na ovaj dan, potvrđujemo da osobe s Down sindromom imaju pravo da u potpunosti i efektivno uživaju u svim ljudskim pravima i fundamentalnim slobodama. Neka svako od nas  dâ svoj doprinos da bi djeca i osobe s Down sindromom u potpunosti sudjelovali u razvoju i životu svojih zajednica na bazi jednakopravnosti s drugima. Hajdemo da izgradimo inkluzivno društvo otvoreno za sve - izjavio je bivši generalni tajnik UN-a Ban Ki moon na konferenciji 2012-te godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?