Reforme ustava i izbornog zakonodavstva moraju biti prioritet nove vlasti

Legitimitet izbora ugrožen prijevarama 'preko zakona'

Prijevremeni izbori u Vukovaru
Foto: Branimir Bradarić
01.10.2014.
u 09:06

Zakoni i ustavi u BiH su takvi da u pravilu idu na štetu najmalobrojnijeg naroda - Hrvata

Državni i entitetski Ustav, kao i Izborni zakon BiH, tako su skrojeni da omogućavaju izborni inženjering i manipulacije koje ozbiljno dovode u pitanje legitimitet izbornog procesa pa i svrhu samih izbora. Stoga će upravo korekcije oba ustava i izbornog zakonodavstva morati biti prioriteti vlasti koja će doći nakon listopada, a koja također može imati upitan legitimitet.

Nepoštovanje volje

Dvostruko negiranje političke volje Hrvata na izborima za državno Predsjedništvo samo je najeklatantniji, iako ne i jedini primjer zlorabe ustavnih i zakonskih odredbi u Bosni i Hercegovini. Nesavršeni propisi, a takvi su i ustavi i izborno zakonodavstvo u ovoj zemlji, u pravilu idu na štetu onih kojih je najmanje, a u tronacionalnoj BiH to su Hrvati. Tako su se legitimitetom hrvatskih predstavnika grubo poigrale i stranke iz Republike Srpske na prošlim izborima pa je za dopredsjednika tog entiteta iz reda hrvatskog naroda izabran velikosrpski nacionalist Emil Vlajki.

Hrvati su izigrani i prilikom formiranja entitetske vlasti nakon prošlih izbora. Usprkos dvotrećinskoj većini, u Klubu Hrvata u Domu naroda, kao mehanizmu zaštite nacionalnih prava i izborne volje konstitutivnih naroda, legitimni hrvatski predstavnici čudnom OHR-ovom matematikom su nadglasani. Rezultat toga je platformaška vlast u kojoj su Hrvate “predstavljale” minorne stranke.

Međunarodna zajednica je tolerirala i još uvijek tolerira ove zlorabe ustavnih i zakonskih rješenja pa će tako i na ovim izborima progledati kroz prste većinski bošnjačkim strankama koje se pripremaju za preuzimanje hrvatskih mjesta u entitetskom i državnom Domu naroda.

Imaju svoje ‘Hrvate?

Određivanjem formule za izbor izaslanika u federalni Dom naroda međunarodna zajednica je zapravo utrla put izbornom inženjeringu, a kako on izgleda u praksi, vrlo vjerojatno ćemo vidjeti već na ovim izborima.

Favoriziranjem vlastitih kandidata hrvatske nacionalnosti na izborima za županijske parlamente bošnjačke stranke će prilično lako doći do neophodnih šest izaslanika Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH. A to znači da stranke za koje glasuju Hrvati ni u ovom tijelu neće moći osporiti odluke koje donose većinske bošnjačke stranke. Posljedično, ovakav epilog izbora za Dom naroda Parlamenta FBiH odrazit će se i na reprezentativnost Hrvata u državnom Domu naroda. Dodaju li se ovome i omogućene manipulacije mjestima u biračkim odborima jasno je kako ustavna i reforma izbornog zakonodavstva moraju biti prioritet svih prioriteta nakon listopadskih izbora.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?