RIJEČ STRUČNJAKA

Lelo: Dolazak azijskog stršljena očekujemo i u BiH

azijski stršljen
Alpsdake/Wikimedia Commons
26.06.2014.
u 09:30

Stručnjaci iz Sarajeva ističu da postoje dokazi o prisutnosti opasnog kukca

Azijski stršljenovi, koji već nekoliko mjeseci izazivaju paniku među stanovništvom Slovenije i Hrvatske, očekuju se i u Bosni i Hercegovini, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Suvad Lelo, entomolog – zoolog Odsjeka za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, objasnio je za Patriu da širenje ovog stršljena stručnjaci predviđaju na području cijele srednje i južne Europe, računajući i Bosnu i Hercegovinu, sve do najistočnijih područja Balkanskog poluotoka. - U posljednjih deset godina postoje jasno dokumentirani podaci o pojavi treće vrste stršljena u Europi: azijski žutonogi stršljen (Vespa velutina) za kojeg se pouzdano zna da je slučajno transportiran u Bordo (Francuska) kontejnerima koji se koriste za prekomorsku trgovinu 2004. Od tada vrsta se rapidnom brzinom širila kroz jugozapadnu Francusku pa je nedugo iza toga zamijećena u sjeveroistočnoj Španjolskoj, Nizozemskoj i Portugalu - objašnjava profesor Lelo. - Složenom predikcijom stručnjaci Adolfo Ibañez-Justicia i Antoon J. M. Loomans na osnovi općih klimatskih uvjeta predviđaju njeno širenje ovim prostorima – kaže ovaj ugledni stručnjak. Iako su azijskog stršljena mnogi medijski izvještaji predstavili kao najopasnijeg otrovnog kukca, koji leti brzinom do 60 km/h, ima žalac dug 6 mm, a svake godine ubije 40-ak ljudi, profesor Lelo kaže da ovaj stršljen nije agresivna vrsta, te da on najveću opasnost predstavlja za pčele. - Azijski žutonogi stršljen nije agresivna vrsta, ali aktivno brani gnijezdo te radoznali i neoprezni šetači mogu dobiti ubod koji je vrlo bolan i, srećom, bezopasan izuzev za alergične osobe, odnosno kod većeg broja uboda u blizini perifernih krvnih sudova ili živaca – objašnjava profesor Lelo. Europu autohtono naseljavaju dvije vrste stršljenova: europski stršljen (Vespa crabro) i orijentalni stršljen (Vespa orientalis) od kojih je prva vrsta svuda prisutna i uobičajena u Bosni i Hercegovini. No, azijski stršljen nikada ranije nije primijećen u našoj zemlji.

I u Italiji je prezentirano više novinskih članaka i snimaka vrlo velikih stršljena koji očigledno pripadaju također azijskoj vrsti: azijski džinovski stršljen, Vespa mandarinia (čije su radilice 3,5-4,0 cm, a kraljica i do 5,5 cm), odnosno koji su dvostruko veći od uobičajenih stršljena u regiji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?