Apelira se na roditelje da cijepe djecu

Liječnici: Ospicama zaraženo i treće dijete iz Čitluka, HN županija korak do epidemije

15.06.2018.
u 08:00

Hercegovačko-neretvanska županija je pred proglašenjem epidemije ospica. U posljednjih petnaest dana pojavila su se tri slučaja oboljelih. Riječ je o osnovnoškolcima iz Čitluka.

Širenje virusa

Prvi slučaj zabilježen je krajem svibnja kada je na Kliniku za infektivne bolesti, u pratnji roditelja, dovezen dječak iz Čitluka zbog visoke tjelesne temperature, kašlja i osipa. Dječak je prije toga boravio na Kosovu gdje se zarazio virusom. Nekoliko dana kasnije registrirana su još dva slučaja, a riječ je o djeci koja su bila u kontaktu s prvo-zaraženim. Prema riječima prof. dr. sc. Jurice Arapovića, specijalista infektologije Klinike za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, ako se pojavi još samo nekoliko slučajeva ospica, u ovoj županiji može se proglasiti epidemija. Arapović ističe kako nijedno od oboljele djece nije bilo cijepljeno, a ospice su im potvrđene laboratorijskim analizama. Također, navodi kako u ovom trenutku ne može govoriti o tome ima li među djecom koja su bila u kontaktu sa zaraženima još oboljelih jer inkubacija virusa traje 21 dan. - Odmah po utvrđivanju oboljenja kod navedene djece provedene su epidemiološke mjere te su sva djeca, koja su bila u kontaktu s njima, cijepljena - naglašava Arapović. Ipak, navodi kako roditelji trebaju obratiti pažnju te ako primijete osip i temperaturu kod djeteta odmah potražiti pomoć liječnika, On je ovom prilikom podsjetio i na činjenicu kako je procijepljenost u općini Čitluk jednaka onoj u Dubrovniku, odnosno 42%, što je alarmantno, pogotovo kod ovakve vrste zaraznih bolesti koje se lako prenose s jednoga na drugo. Pojava ove zarazne bolesti u HN županiji alarmirala je veći broj roditelja, koji se odlučuju za cijepljenje djece. Također, nabavljena je i veća količina cjepiva, a određeni broj predškolskih ustanova već je najavio kako neće primati djecu bez kartona cijepljenja.

Simptomi oboljenja

Podsjetimo, od posljedica zaraze ospicama u Srbiji je do sada umrlo 15 osoba, među njima i djeca. Ospice, poznate kao male boginje, morbili ili desetodnevne ospice vrlo su zarazna virusna bolest. Njezini glavni znaci su povišena temperatura, kašalj i osip koji se širi od glave prema krajevima tijela. Najčešće se pojavljuju zimi i u proljeće. Uzročnik bolesti je virus ospica iz porodice paramiksovirusa koji se prenosi kapljicama sline. Širi se u okolinu tijekom govora, kašlja i kihanja. Virus je aktivan u zraku ili na zaraženoj površini i do dva sata nakon izlaganja virusu. Zaražena osoba može ga prenijeti od četiri dana prije izbijanja osipa do četiri dana nakon što se pojavi. Oboljela djeca često su plačljiva, neraspoložena i bezvoljna. Otpornost organizma nakon ospica veoma oslabi pa dijete može lako oboljeti od drugih bolesti. Kod težih oblika bolesti mogu se pojaviti petehije i ekhimoze. Imunokompromitirani bolesnici (HIV, tumor, hepatitis C ili B) ne moraju imati osip. Kod njih se može pojaviti teška gigantocelularna upala pluća koja brzo napreduje. Bakterijska infekcija može izazvati upalu srednjeg uha, bronhitis ili upalu pluća. Veća je opasnost od upale pluća kod male djece, a kod odraslih od encefalitisa. Encefalitis se pojavljuje kod otprilike 1 na 2500 slučaja ospica.

Njegova je pojava opasna jer može doći do komplikacija i smrtnog ishoda. Subakutni sklerozirajući panencefalitis je smrtonosna bolest s oštećenjem mozga koja se pojavljuje mjesecima ili godinama nakon preboljenih ospica. Karakterizirana je mentalnim propadanjem, miokloničkim grčevima i konvulzijama. Jedini način zaštite od oboljenja je redovito cijepljenje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije