koronavirus u BiH

Liječnici u BiH: Spremiti se za najgori scenarij i nadati se da do toga neće doći

koronavirus
Armin Durgut/PIXSELL
20.10.2020.
u 20:09

Porast broja zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini izazvao je dodatni pritisak na zdravstveni sustav. Bolnički kapaciteti su smanjeni, a zdravstveni radnici na izmaku snaga. Situaciju otežava i sve više zaraženih liječnika i medicinskog osoblja.

COVID odjeli u bolnicama sve su puniji. Uz visok broj novozaraženih, rekordni su brojevi i pacijenata kojima je potrebna hospitalizacija. U bh. entitetu Republika Srpska najveći je broj hospitaliziranih od početka pandemije.

"U ovom trenutku ukupan broj hospitaliziranih osoba je 297, u UKC RS 106, a u općim bolnicama 191", navodi Jelena Đaković Dević, epidemiologinja, javlja N1. 

"To je ono čega smo se pribojavali u smislu povećanja broja pozitivnih osoba na dnevnoj razini", dodaje Branislav Zeljković iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Očekuje se razvoj težih kliničkih slika, kažu u Institutu za javno zdravstvo RS-a. Istovremeno, direktori bolnica poručuju zdravstveni sistem je na ivici. Donose se nove mjere, organizacija rada i šire se kapaciteti.

"Epidemiološka situacija u Bijeljini je krajnje nepovoljna i prijeteća. U Bijeljinskoj bolnici od danas se smanjuje program. U narednom razdoblju razdvojit ćemo bolnicu u dva djela, jedan dio je gdje će biti ležeći pacijenti, a drugi dio je stari trenutni dio gdje je COVID bolnica, nova COVID bolnica i poliklinika", kaže Zlatko Maksimović, direktor bolnice "Sveti vračevi".

"Pristiže nam sve veći broj pacijenata i mi u ovom trenutku imamo gotovo popunjene kapacitete. Još 50 kreveta sutra otvaramo, a možda i već sljedeći tjedan dodatnih 50, jer sudeći po broju pozitivnih pacijenata vjerujemo da će se i ovi kapaciteti popuniti", ističe Vlado Đajić, direktor UKC RS.

Ubrzan rast oboljelih može dovesti do sloma svakog zdravstvenog sustava, pa tako i u BiH. Nedostaje kadrova i odmornog osoblja.

"Mi moramo biti svjesni da je zdravstveni kadar opterećen, izmoren, isrpljen, da često i liječnici i sami zdravstveni radnici obolijevaju, budu u izolaciji i ta ograničenost kadra može dovesti do toga da ne bude adekvatna zdravstvena zaštita", ističe Zlatan Peršić iz Ministarstva zdravstva FBiH.

"Moram napomenuti kako svakodnevno imamo povećanje broja zaraženih među zaposlenicima, taj broj je jučer iznosio četrdeset, danas je vjerojatno veći. Vrlo je teško nadokanditi nedostatak tog kadra, posebno kada se radi o liječnicima anesteziolozima i infektolozima", pojašnjava Rasim Skomorac, direktor KB Zenica.

COVID bolnica UKC-a Tuzla na raspolaganju ima 110 kreveta, plus 15 kreveta u respiracijskom centru. U slučaju potrebe rezervna opcija je još 100 kreveta na Klinici za plućne bolesti. Zahtjeve za prijem teških pacijenata UKC Tuzla imao je iz USŽ, Posavskeg, ZDŽ, te Brčko Distrikta. Udovoljili su, kažu, u određenim slučajevima.

"Pošto imamo već popunjenih 2/3 u respiracijskom centru, što na mehaničkoj vantilaciji, što na potpornoj oksigenoj terapiji, tako da moramo prvenstveno misliti na osiguranike TŽ, ali ako uđemo u takvu situaciju da moramo spašavati nečiji život, bit ćemo prinuđeni, a i to ćemo učiniti da i pacijente koji su životno ugroženi, trebamo i moramo primiti", poručuje Vahid Jusufović, direktor UKC Tuzla.

Za priliv većeg broja pacijenata moraju biti spremne sve zdravstvene institucije, kažu u UKC Sarajevo. Bolnički kapaciteti za COVID bolesnike u Sarajevu bit će pojačani još jednim izolatorijem, koji bi u funkciji trebao biti u prosincu. Uz apel građanima za pridržavanje mjera, liječnici su jedinstveni u tome kako se treba spremiti za najgori scenarij i nadati se da se neće dogoditi. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije