ŠEF OPORBE U ZATVORU

Liječnici traže pristup zatvoru: "Navaljni umire, pitanje je dana"

18.04.2021.
u 11:49

Navaljni ima visoke razine kalija: "To znači i oštećenje bubrežne funkcije i da se ozbiljni problemi sa srčanim ritmom mogu dogoditi svakog trenutka"

Ruski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni (44)”umire” i mogao bi doživjeti srčani zastoj u “bilo kojem trenutku”, upozorio je u subotu njegov liječnik. Najistaknutiji suparnik Vladimira Putina zatvoren je u veljači i služi dvije i pol godine u gradu Pokrov, oko 60 milja istočno od Moskve, zbog starih optužbi, piše Daily Mail.

Šest mjeseci ranije jedva je preživio trovanje nervnim plinom Novichok, za što je optužio Kremlj. Zatim je krajem prošlog mjeseca počeo štrajk glađu tražeći odgovarajući medicinski tretman zbog bolova u leđima i utrnulosti nogu i ruku.

Liječnici su rekli da je to možda pogoršalo njegovo stanje te su zatražili zatvorske službenike da im omoguće trenutni pristup. “Naš pacijent može umrijeti svakog trenutka”, rekao je danas kardiolog Yaroslav Ashikhmin na Facebooku, ukazujući na visoke razine kalija i rekavši da Navaljnog treba premjestiti na intenzivnu njegu. “Fatalna aritmija može se razviti svake minute.”

Situacija je kritična

Ako je razina kalija u krvi viša od 6.0 milimola po litri, obično je potrebno hitno liječenje. Kod Navaljnog je bila na 7.1, rekli su liječnici. “To znači i oštećenje bubrežne funkcije i da se ozbiljni problemi sa srčanim ritmom mogu dogoditi svakog trenutka”, stoji u izjavi na Twitteru Anastasije Vasilyeve, njegove osobne liječnice.

Liječnici su rekli da ga moraju hitno pregledati te uzeti u obzir krvne testove i njegovo nedavno trovanje. Glasnogovornica Navaljnog, Kira Yarmysh, koja ga je pratila kad se srušio u avionu nakon trovanja u kolovozu, rekla je da je situacija ponovno kritična. “Aleksej umire”, napisala je na Facebooku. “S njegovim je stanjem pitanje dana”.

Rekla je da se osjeća kao da je “ponovno u tom avionu, samo što ovaj put slijeće usporeno”, istaknuvši da je pristup Navalnjom bio ograničen i da je malo Rusa bilo svjesno što se s njim zapravo događa u zatvoru.

Otvoreno pismo slavnih osoba

Više od 70 slavnih osoba iz cijelog svijeta napisalo je otvoreno pismo ruskome predsjedniku Vladimiru Putinu, zahtijevajući od njega da omogući liječenje disidentu Alekseju Navaljnom koji se nalazi u zatvoru u kaznenoj koloniji.

Pismo su potpisali autorica knjiga o Harryju Potteru, JK Rowling, tri dobitnice Nobelove nagrade za književnost, Herta Mueller, Louise Gluck i Svetlana Alekijevič, član grupe Abbae Bjorn Ulvaeus, britanski glumci Benedict Cumberbatch i Kristin Scott Thomas te povjesničari Niall Ferguson i Simon Schama.

Organizacija prosvjeda

Navaljnijev tim ranije je najavio planove organiziranja onoga za što su rekli da će biti “najveći prosvjed moderne Rusije”. Saveznici Navaljnog rekli su da će odrediti datum prosvjeda nakon što se 500.000 pristaša registrira na web mjestu. Do subote se prijavilo više od 440 000 ljudi.

Yarmysh je danas pozvala Ruse da se prijave, rekavši da bi veliki skup mogao pomoći spasiti život Navaljnog. “Putin reagira samo na masovne ulične prosvjede”, dodala je.

Ranije ovog tjedna, supruga Julia posjetila je Navaljnog u kaznenoj koloniji te je rekla da je njezin suprug sada težak oko 76 kilograma, što je gotovo 9 kilograma manje od početka štrajka glađu.

U petak su ruski tužitelji zatražili od suda da Zakladu za borbu protiv korupcije Alekseja Navaljnog i mrežu njegovih regionalnih ureda označi kao “ekstremističke” organizacije, što bi moglo dovesti do toga da članovi završe u zatvoru. “Počinju najcrnja vremena za slobodnomisleće ljude, za civilno društvo u Rusiji”, rekao je Leonid Volkov, voditelj regionalnih ureda Navaljnog.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije