Zima i bolesti u Hercegovini

Liječnicima dolazi veći broj djece s crijevnim virozama i prehladama

viroze
22.01.2016.
u 07:00

Bakterije i virusi najčešći su uzročnici bolesti kod djece. Najviše oboljelih je među djecom predškolske i školske dobi. Polaskom u školu povećava se djetetov kontakt s drugom djecom te raste opasnost od prijenosa klasičnih dječjih bolesti koje su uglavnom zarazne. Prehlada je najčešća virusna zaraza koja je česta među školarcima i najčešći je razlog ostajanja kod kuće, iako je bezopasna i najčešća je zimi.
Jedna od najčešćih kroničnih bolesti djece i adolescenata je dijabetes zbog pretilosti izazvane nepravilnom i nezdravom prehranom te manjkom fizičke aktivnosti.

Nema epidemije

“Sezona gripe još nije počela, možda će malo zakasniti”, rekao nam je za naš list dr. Stipe Rezo, iz Doma zdravlja Posušje, na pitanje kakva je situacija u ovom mjestu što se tiče djece i oboljenja, odnosno zbog čega se trenutačno najčešće javljaju liječnicima.
- Gledajući generalno kod djece, u ovoj zimskoj sezoni dolazi se zbog viroze, koja se manifestira temperaturom, curenjem nosa, suzenjem očiju, povremenom glavoboljom, kao i zbog crijevnih viroza u vidu gastroenteritisa. To su ujedno najčešći problemi. Po broju slučajeva ne možemo reći da se radi o epidemiji. Neke su brojke očekivane za ovo doba godine, rekao nam je dr. Rezo.
“Moje dijete već nekoliko tjedana kašlje. Napravili smo rendgen pluća, vađenje klorida u znoju i svi su nalazi uredni. Pije med i propolis, ali njoj nije ništa lakše. Jako kašlje kada trči i vozi bicikl, te sat-dva kada legne spavati. Nadam se da je to viroza i da će se ubrzo smanjiti kašalj”, rekla nam je za naš list majka Slavica.
“Moj sin ima 4 godine, već neko vrijeme se žali da ga boli trbuh, uglavnom pokazuje gornji dio trbuha, želudac..
Do sada sam to pripisivala njegovom odugovlačenju odlaska na WC,
no u posljednjih nekoliko dana imao je baš napad grčenja u trbuhu, plakao je i grčio se. To smo ublažili odlaskom na WC, stavljanjem toplog ručnika na trbuh i odmaranjem...
Inače je živahan, ne povraća, nema temperature ni proljeva. Slab mu je apetit, gotovo nikako ne jede mlijeko ni mliječne proizvode. Liječnik mi je rekao da je to želučana viroza i da se ne trebam brinuti”, ispričala nam je majka Marija.

Što mogu biti uzroci?

Crijevna viroza može biti uzrokovana različitim virusima koji napadaju gastrointestinalni sustav (a i nekim bakterijama). Ovi virusi mogu se prenijeti preko nedovoljno obrađene hrane, kontaktom sa zaraženom osobom, a osobito su ugrožene osobe koje žive u lošim higijenskim uvjetima ili ne drže do osobne higijene.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije