Lijek za dijabetes masovno se koristi i za mršavljenje, što dovodi do čestih nestašica

07.12.2023.
u 07:02

Ogromna potražnja za lijekom Ozempic, koji je namijenjen pacijentima s dijabetesom tipa 2, ali se masovno koristi i za mršavljenje, dovela je do čestih nestašica u ljekarnama i pojave krivotvorina u mnogim europskim zemljama. Na opasnost od pojave krivotvorina upozorila je i Europska agencija za lijekove (EMA). Ona je priopćila da se lažni lijek pojavio u raznim zemljama EU-a i Velikoj Britaniji. Iz kompanije Novo Nordisk, koja proizvodi lijek, za Euronews Srbija kazali su da je i u Srbiji bilo potvrđenih slučajeva lažnog lijeka Ozempic. U Austriji je nekoliko ljudi završilo na bolničkom liječenju jer je koristilo krivotvoreni lijek Ozempic, piše portal Večernjeg lista BiH.

Kod njih je došlo do naglog pada šećera u krvi i ozbiljnih neželjenih posljedica. Ispostavilo se da je medikament koji su koristili sadržavao inzulin umjesto Ozempicova aktivnog sastojka semaglutida. Ono što se zna jest da je lijek vjerojatno kupljen online i da nema dokaza da su krivotvorine izdavale ljekarne.

Upozorenje bh. građanima

I bh. građani sve više kupuju lijekove preko interneta, barem ako ćemo suditi po savjetima na nekim forumima koji upućuju ljude preko kojih se stranica može naručiti pošiljka medikamenata. A tih stranica je na stotine te se na njima prodaju baš oni lijekovi koji se inače mogu dobiti samo na recept. No, neprovjereni lijekovi, bilo da se nalaze u tabletama, kapsulama ili injekcijama, itekako su velika prijetnja, javlja Vecernji.ba. Na “crnom tržištu” lijekova dobar dio njih je - krivotvorina, dakle ili ne djeluju ili mogu naškoditi. Kupnja lijekova na “crnom tržištu” može biti jako opasna za pacijente jer je u većini slučajeva podrijetlo tih lijekova nepoznato, njihova kakvoća je upitna te je vrlo često riječ o krivotvorenim lijekovima koji ozbiljno mogu ugroziti zdravlje pacijenata. Upravo na opasnost kupnje lijeka Ozempic upozorila je početkom studenoga i Agencija za lijekove i medicinska sredstava BiH. Agencija je upozorila građane da se lijek Ozempic uzima i podiže isključivo u zdravstvenoj ustanovi, odnosno ljekarni. Upozorenje je uslijedilo nakon što su se pojavile informacije da je jedan broj stanovnika Austrije završio u bolnici zbog upotrebe lažnog Ozempica.

Rizik kupnje na internetu

- Najčešći put za distribuciju krivotvorenih lijekova je internet. Nije mali broj slučajeva da takvi preparati uopće ne sadrže aktivnu supstanciju ili sadrže posve drugu supstanciju od one koja je navedena na pakiranju. U nekim drugim slučajevima lijek je proizveo neki drugi proizvođač, a na pakiranju je naznačen proizvođač koji inače proizvodi taj lijek - navedeno je iz Agencije. Kako su naveli, ako pacijent uzima lijek koji ne sadrži deklariranu količinu aktivne supstancije ili uopće ne sadrži aktivnu supstanciju te ako su kvaliteta, učinkovitost i sigurnost takvog lijeka upitne, pacijent se neće izliječiti i samim tim će njegovo zdravlje biti ugroženo. Ozempic, kao i sve druge odobrene lijekove, treba primjenjivati isključivo u okviru odobrenog indikativnog područja - istaknuli su. Prema njihovim riječima, svaka primjena lijeka mimo odobrenih indikacija sa sobom nosi rizik da šteta od primjene lijeka bude veća od prihvatljive, odnosno da šteta bude veća od koristi. - Predmetni lijek ima režim izdavanja “Lijek se izdaje uz liječnički recept”, što znači da je za uzimanje ovog lijeka u ljekarni nužan pisani nalog liječnika - istaknuli su u priopćenju. Dodali su kako svaka kupnja lijeka mimo odobrenog distributivnog lanca uzimanje lijeka mimo odobrenog indikativnog područja, kao i svako izdavanje lijeka bez liječničkog recepta uzrokuje povećanje rizika od primjene lijeka. - Odgovornost za navedeno preuzimaju pacijenti koji kupuju lijek na internetu, koji uzimaju ili su uzimali lijek mimo indikativnog područja, kao i farmaceuti koji su ga izdavali mimo propisanog režima izdavanja - rekli su iz Agencije. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?