Različite cijene

Lijekovi za bolesti srca skuplji u FBiH nego u RS

'lijekovi'
Foto: VL
08.06.2015.
u 10:06

Novac za lijekove čini značajan dio izdataka iz vlastitog džepa stanovništva u BiH. Prema izvješću Svjetske banke od prije tri godine vezano uz reforme u zdravstvu, rečeno je kako u FBiH trošenje novca na lijekove ima veći udio (32,8 posto) nego u RS (27,1 posto) i skoro je četiri puta veća potrošnja iz vlastitog džepa na bolničku zaštitu i oko šest puta na izvanbolničku.

Udio plaćanja

S druge strane, u RS je udio plaćanja iz vlastitog džepa za bolničku i izvan-bolničku zaštitu veći. Što se tiče priuštivosti lijekova, u izvješću stoji kako u BiH zbog neučinkovitog sustava utvrđivanja cijena i nabave lijekova, cijene lijekova su značajno veće nego u susjednim zemljama. Tako, primjerice, na lijekove za kardiovaskularne bolesti otpada najveći dio troškova za lijekove u BiH (23,5 posto u 2009.), a u nekim slučajevima, kako stoji u izvješću Svjetske banke, cijene tih lijekova su 100-200 posto veće u BiH nego u RH. Analizirali su generičke lijekove za kardiovaskularne bolesti po entitetu gdje je utvrđeno kako cijene ovih lijekova značajno variraju između entiteta i regija. Zaključeno je kako RS ima centraliziran sustav nabave s referentnim cijenama lijekova, tako da su u RS-u niže i manja je razlika među regijama. U FBiH, kako stoji u izvješću Svjetske banke, većina lijekova je urađena na netransparentan način unutar županija, što dovodi do značajnih razlika. Oni su na uzorku od 13 lijekova za kardiovaskularna oboljenja zaključili kako ih 10 ima veću cijenu u FBiH nego u RS, a u nekim slučajevima ta cijena je bila veća i za 50 posto. Kako je analiza rađena prije tri godine, usporedili smo ponovno neke od lijekova za navedeno oboljenje prema listama lijekova fondova zdravstvenog osiguranja oba entiteta, gdje smo uzeli u obzir da je više generičkih lijekova od različitih proizvođača te cijene variraju i unutar entiteta, ali smo za usporedbu uzeli iste. Razlike nisu drastične, ali ipak postoje. Tako primjerice, najveća je razlika kod lijeka generičkog imena “simvastitin” od 10 mg gdje u kutiji ima 28 tableta. U RS-u ovaj lijek na listi lijekova je 6,58 KM, dok je u FBiH na listi 7,53 KM. Značajnija je razlika i kod “karvedilola” od 6,25 mg koji je nedavno pojeftinio u RS-u i iznosi 5,39 KM, dok je u FBiH 6,20 KM. Kažimo kako je i po staroj cijeni bio jeftiniji u RS-u nego u FBiH.

Biti referentan

Za druge lijekove na listi lijekova koje je uspoređivala Svjetska banka po cijenama nisu značajna odstupanja u cijeni, ali idu u korist RS-a. - Zahvaljujući ovakvom načinu određivanja cijena, stimuliraju se proizvođači da konstantno spuštaju cijene jer je svakom proizvođaču u interesu biti referentan jer to povećava prodaju lijeka, budući da referentni lijek u potpunosti financira FZO RS (osiguranik plaća samo participaciju ako nije oslobođen plaćanja te obveze), dok se za iste lijekove drugih proizvođača, koji su skuplji, mora platiti i doplata u odnosu na referentni lijek, kazala je za Večernji list glasnogovornica Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a Darija Filipović Ostojić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?