Nacrt Zakona o veterinarsko-medicinskim proizvodima

Lijekovi za životinje ne mogu na bh. tržište bez provjere i odobrenja

09.10.2016.
u 09:41

Nedavno je utvrđen nacrt Zakona o veterinarsko-medicinskim proizvodima (VMP) FBiH. Primjenjuje se na industrijski proizvedene premikse za izradu ljekovite hrane za životinje koji se stavljaju u promet, aktivne tvari koje se koriste za njihovu proizvodnju te određene tvari koje se mogu upotrebljavati kao VMP-i koji imaju anaboličke, antiinfektivne, antiparazitarne, protuupalne, hormonalne ili psihotropne osobine.

Iznimke i pravila

Zakon se primjenjuje i na instrumente, pribor, opremu, uređaje, program, materijal, sredstva za redukciju mikroorganizama za primjenu u veterinarstvu, proizvode za “in vitro” dijagnostiku ili druge proizvode iz veterinarstva. Od odredaba Zakona su, uz ostale, izuzeti magistralni pripravci na osnovi veterinarskog recepta za jednu ili više životinja iste vrste, galenski pripravci na osnovi recepture važeće farmakopeje i namijenjeni krajnjem korisniku, međuproizvodi namijenjeni za daljnju preradu... Pravne osobe koje proizvode, prometuju ili skladište VMP moraju ispunjavati uvjete određene ovim zakonom i, na osnovi njega, uvjete koje propisuje federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. VMP ne može biti stavljen u promet na tržište FBiH bez odobrenja Ministarstva, odnosno nadležnog tijela drugog entiteta, ili Brčko Distrikta BiH, ako proizvođač ili predstavništvo tamo ima sjedište. VMP, namijenjen liječenju životinja od kojih se proizvodi hrana, može biti stavljen u proceduru odobravanja samo ako su za njegove farmakološki djelatne tvari posebnim propisom određene maksimalno dopuštene količine. Uvoziti je moguće samo VMP za koji postoji odobenje nadležnog tijela. Ministarstvo može ovom uredom predložiti izdavanje dozvole za uvoz VMP-a koji ne posjeduje odluku o odobravanju za interventni uvoz u slučaju izbijanja opasnih zaraznih oboljenja, zatim za potrebe registracije VMP-a, istraživanja ili kada se na osnovi dokumentiranih razloga procijeni nužnost ovog uvoza za zaštitu životinja.

Zakoni u Europi

U obrazloženju nacrta zakona je, uz konstataciju da lijekovi u veterinarstvu imaju važnu ulogu u kontroli i prevenciji bolesti životinja, ukazano i na to da mogu uzrokovati veliku štetu životinjama, ljudima i okolini ako se ne koriste ispravno.

Stoga je uređenje oblasti proizvodnje i prometa veterinarsko-medicinskih proizvoda značajno i s ekonomskog aspekta, jer je zaštita zdravlja životinja bitan preduvjet za ostvarivanje njihovog uspješnog i profitabilnog uzgoja za proizvodnju hrane namijenjenu ljudima. BiH mora dokazati da ima uspostavljen učinkovit sustav kontrole proizvodnje i prometa VMP-a kako bi joj mogao biti odobren izvoz proizvoda životinjskog podrijetla na tržište Europske unije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?