Cijene nafte u svijetu padaju

Litra goriva u BiH trebala bi biti oko 1 KM

30.08.2015.
u 06:30

Veliki udio od goriva su davanja državi Nafta u regiji se nabavlja na tzv. mediteranskom naftnom tržištu

Prije samo godinu dana cijena barela nafte iznosila je 107 dolara, dok ovih dana na europskom tržištu stoji nešto više od 43 dolara, a na američkom je ispod 39. Tako se cijena spustila na najnižu razinu još od 2009. godine, što znači da je u samo u godinu dana pala čak 60%! Idemo li logikom vlasnika vozila, cijena goriva bi se trebala kretati oko jedne marke, piše Večernji list.

Naime, u to vrijeme kada se barel prodavao za više od sto dolara, gorivo se točilo za 2,45 KM. Danas je barel jeftiniji za 60 posto, a cijena goriva pala je u prosjeku za svega nekoliko posto, što izaziva nezadovoljstvo cjelokupnog javnog mnijenja. Postavlja se pitanje zašto cijene goriva padaju sporije od cijene nafte?

Veliki udio u maloprodajnoj cijeni goriva čine davanja državi. Zbog toga se cijena goriva ne kreće jednako kao i cijena sirove nafte jer onaj dio u cijeni koji pripada državi, ostaje relativno nepromijenjen.

Na maloprodajnu cijenu goriva utječe i činjenica da se glavnina nafte koja se troši u regiji nabavlja na tzv. mediteranskom naftnom tržištu. Trebaju se uračunati i troškovi rafiniranja, transporta, tečaja dolara u odnosu na euro, odnosno marku, te mnogi drugi parametri.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?