županijska bolnica

Livanjska bolnica iako bez infektologa priprema se za borbu protiv koronavirusa

27.03.2020.
u 12:39

Pandemija korona virusa nalaže prilagodbu izvanrednom stanju pa se sadašnji odjel neurologije prilagođava za prijem pozitivnih na korona virus

Apeli za pomoć Županijskoj bolnici u Livnu pokrenutoj od strane FB grupe „Pomoć bolnici Livno“ prerasli su u pravu rijeku dobrote. Mladi Livnjaci iz Njemačke i Švicarske otvorili su račune i učinili ih dostupnim javnosti, pomoć se prikuplja i u Kanadi i u zemlji, a stanje na računu povećava se iz sata u sat.

Istodobno, bolnica se priprema za mogući prijem oboljelih. Od ravnatelja prim.dr. Ivana Cikojevića doznajemo kako je livanjska bolnica već 30 godina bez infektologa pa tako i infektološkog odjela. No, pandemija korona virusa nalaže prilagodbu izvanrednom stanju pa se sadašnji odjel neurologije prilagođava za prijem pozitivnih na korona virus.

„Na odjelu imamo i monitoring pacijenta, kisik, naravno uz svu ovu suportivnu terapiju koju bi trebalo,“ ističe naš sugovornik te dodaje kako je odjel namijenjen za lakše bolesnike i za one koji dođu sa pozitivnom anamnezom a u takvom su stanju da ih se ne može transportirati dalje.

„Najčešće ih transportiramo u SKB Mostar. Ako je to na primjer upala slijepog crijeva i mora se operirati i zato imamo operacijsku dvoranu koja je u tu svrhu namijenjena. Svi pacijenti koji budu u takvom stanju će tu boraviti i neće imati nikakvog kontakta s ostalim pacijentima koji su negativni. Osim ovog odjela, imamo i još jedan prostor koji bi mogli prilagoditi za ovu namjenu, tu bi bili pacijenti koji nisu akutno ugroženi, ali imaju pozitivnu epidemiološku anamnezu, oni bi bili u tom nazovimo manjem izolatoriju,“ pojašnjava nam dr. Cikojević i dodaje kako će to biti dvije prostorije, za muškarce i žene, gdje će se primati pacijenti i ako treba dobit će suportivnu terapiju, uzeti im se bris i tu će sačekati dok se ne dobiju rezultati.

Međutim, bolnici nedostaje puno toga, pomoći s više razine nema, a posebno ih boli nedavna odluka Vlade FBiH.

„Da BH telekom izdvoji milijun maraka za pet bolnica. Ja ne bih nabrajao, nemam ništa protiv, ali na tom popisu nema nas. Nema livanjske bolnice. Nema nas na federalnom nivou, na državnom da ne spominjem,“ kazao je ravnatelj ŽB Livno.

Ali ima u srcima i mislima mladih Livnjaka kod kuće i u inozemstvu koji su pokrenuli akciju prikupljanja pomoći posredstvom otvorenih FB grupa. Svoje novčane donacije izravno uplaćuju i poznati Livnjaci i poduzetnici, a na raspolaganje bolnici stavili su se i članovi Moto kluba Vukovi. Za obilaska bolničkog kruga pred glavnom zgradom bio je predsjednik kluba Branko Lijović.

„Stali smo tu malo da uputimo pacijente koji su bolesni da idu na trijažu, da ne ide se u bolnicu, da sačuvamo bolnicu ako je uopće moguće zbog ovog virusa što je nastao i tako. Kažem na usluzi smo za što god treba,“ govori Lijović, a mi dodajemo da su upravo njih mladi u Njemačkoj i Švicarskoj odabrali da budu ti koji će pomoć bolnici dovesti i podijeliti u Livnu. Znaju da će taj posao odraditi savjesno i pošteno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?