Nakon kiša, slijede vrućine:

Ljeto 2016. moglo bi biti najtoplije u posljednjih nekoliko godina

vrucine
12.05.2016.
u 13:50

"Nakon kišovitog početka 2016., "neizmirene" vrućine će se nastaviti u ljetnim mjesecima, što znači da će sve poplave biti lokalizirane, a štete sanirane", rekao je meteorolog Roys

Stranica Accuweather.com napravila je analizu i prognozu vremenskih prilika za predstojeće ljeto. Prema njihovim izvješćima "napadi" kiša će potisnuti topline u Velikoj Britaniji i Irskoj ovog ljeta, dok će kiša s grmljavinom pogoditi područja od Pariza do Berlina i Varšave.

U međuvremenu, suho i toplo vrijeme bit će rasprostranjeno širom Italije i Balkana, što će dovesti do suše, loših prinose i požara. Visoka ciklona pritiska zadržat će se na zapadu Irske i u Velikoj Britaniji, što će ekstremne vrućine zadržati u uvali i usmjeriti je između Islanda i Britanskih otoka. Kiša se također očekuje u Sjevernoj Irskoj, zapadnoj Škotskoj i na sjeverozapadu Engleske.

"Nakon kišovitog početka 2016. godine, "neizmirene" vrućine će se nastaviti u ljetnim mjesecima, što znači da će sve poplave biti lokalizirane, a štete sanirane", rekao je meteorolog AccuWeathera Tyler Roys.

Česte oluje s povremenim intervalima topline, protezat će se od Pariza do Berlina i Varšave. Dominantne i snažne oluje tijekom ljetnih mjeseci će poslati nevrijeme sa sjevera Atlantskog oceana na istok Skandinavije i baltičke zemlje. Ova interakcija će rezultirati brojnim epizodama kiše i grmljavine iz Francuske u Njemačku, Poljsku i baltičke države.

Neke od oluja će biti opasne s najvećim prijetnjama u istočnoj Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj, Njemačkoj, zapadnoj Češkoj i zapadnoj Poljskoj. Najjače oluja će proizvesti štetne vjetrova, grad, pa čak i izolirani tornado.

Suho i toplo ljeto preovladavat će na području cijele Italije i Balkana. Dok će oluje donijeti olakšanje od bilo kakvih intenzivnih toplina u zapadnoj i sjevernoj Europi, južna Europa će se s druge strane znojiti ovog ljeta, jer će se susresti s temperaturama iznad višegodišnjeg, a dominirat će i suše, prenosio Klix. 

Vrućine će krenuti iz centralne i južne Italije ka južnom Balkanu i proširiti se prema sjeveru u srpnju i kolovozu. Prema mišljenju višeg meteoloroga AccuWeathera Alana Repperta, vrućina u južnom Balkanskom poluotoku može dovesti do najtoplijeg ljeta u posljednjih nekoliko godina.

Vrućina će se osjetiti preko sjeverne Italije, Rumunije, Moldavije, Mađarske i Slovačke u srpnju, a najtopliji dani ljeta u kolovozu bit će u Ukrajini i Bjelorusiji. Suša će biti veliki problem stanovnicima južne Italije i Grčke. Ona će dovesti do povećanog rizika za nestašice vode, loše prinose i slično. Najveći rizik će u srpnju i kolovozu. 

"To će biti druga godina za redom kako se susrećemo s toplim ljetima, što će s vremena na vrijeme biti nepodnošljivo. Ljudi trebaju piti što veće količine tečnosti, osobito u popodnevnim satima", rekao je Roys.

Sve u svemu, ljetno razdoblje sa skoro normalnim temperaturama i padavina očekuje se u Španjolskoj i Portugalu. Iako će biti vrućina, ljeto će biti hladnije u odnosu na prošlo, kada je Madrid doživio 72 dana s temperaturama od 32 stupnja Celzijusa. Nekoliko najjačih frontova očekuje se da će proći kroz sjevernu Europu i dostići sjever Španjolske, što će izazvati više rasprostranjenih pljuskova s grmljavinom i dovesti kišu i poplave na Pirineje. U međuvremenu, područja od Skandinavije do baltičkih zemalja će biti vlažnija od uobičajenih razdoblja tijekom ljeta, jer će regijom često prolaziti vlažna ciklona.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije