naši ljudi u svijetu

Ljubušanka Katarina na čelu državne policije u Australiji

25.04.2019.
u 10:30

Katarina Carroll (rođena Bošnjak), čiji su roditelji iz Ljubuškog, postala je prva žena na čelu policije u Australiji.

Naime, Katarina je izabrana za ravnateljicu policije jedne od šest australskih država, Queensland, te je riječ o najvišem policijskom položaju u državi.

Ona je prva žena u 155-godišnjoj povijesti koja će biti na čelu državne policije. - Privilegija je i čast biti izabrana za ravnateljicu policije. Vrijedno ću raditi tijekom sljedećih pet godina kako bih ovu predivnu državu održala sigurnom - izjavila je Katarina Carroll. U policiji je još od 1983. godine, a trenutačno je ravnateljica Vatrogasne i hitne službe Queenslanda (Queensland Fire and Emergency Services), dok će novu dužnost službeno preuzeti u srpnju 2019. godine.

Kći hrvatskih iseljenika rasla je i odgajana na dalekom sjevernom Queenslanda na farmi duhana. Od malih nogu radila je u polju s roditeljima. “Moja braća, sestre i ja vozili smo traktore, kamione, motocikle i automobile od svoje 10. godine. Nakon škole i vikendom ja bih orala. To je bila industrija u kojoj je bilo aktivno mnogo hrvatskih i talijanskih imigranata. Bilo je teško, ali to je meni i mojima omogućilo da razvijemo nevjerojatnu radnu etiku. Sati i sati moga teškog rada uz obitelj doista su me pripremili za moju karijeru. Bez toga ne bih bila tamo gdje sam danas”, kazala je Carroll.

Brojni Hrvati iseljeni u Australiju, ili njihovi potomci, ostvarili su zapažene rezultate u sportskoj, političkoj i gospodarskoj karijeri, no ovo je do sada najviši položaj na kojem je jedan Hrvat bio u Australiji.

U karijeri Katarine Carroll jedan od značajnijih trenutaka bilo je zaduženje za operacije sigurnosti i planiranja na summitu G20 u Brisbaneu 2014. godine, prije nego što je provela četiri godine na čelu QFES-a. Ljubušanka je za australske medije izjavila kako je spremna za nove izazove.

- Svakako imam planove koje bih htjela podijeliti i otkriti zajedno sa svojom organizacijom, kao i drugim agencijama na lokalnoj razini. Zauzet ćemo tvrd stav kad je riječ o ozbiljnim zločinima - najavila je Carroll.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?