veliki iskorak

“Ljubuški rani” ide u EU i Rusiju, a traženi i rajčica, lubenica, luk...

03.02.2019.
u 10:00

Ljubuški poljodjelci na pragu su velikog iskoraka koji bi trebao donijeti velike promjene i biti prekretnica u dosadašnjem radu i ukupnom položaju poljoprivrede u ljubuškom kraju, a i šire u nekim dijelovima zapadne Hercegovine, piše Večernji list BiH. 

Dopremanje proizvoda

Prema planu, za otprilike mjesec dana počet će izgradnja sabirno-distribucijskog centra u poslovnoj zoni Zvirići u koji će poljodjelci dopremati svoje poljoprivredne proizvode iz kojeg će se oni dalje plasirati na domaće i inozemno tržište. Centar će graditi poljoprivredna zadruga “Plodovi zemlje” iz Ljubuškog u suradnji s Općinom Ljubuški, Vladom ZHŽ-a i partnerima iz EU-a. Izvedbeni projekt je napravljen, objavljen je javni natječaj za izgradnju, rok za dostavljanje ponuda je do 12. veljače. Doznajemo da je zanimanje veliko, više od 20 ponuđača preuzelo je dokumentaciju za podnošenje ponude.

- Bit će to županijski centar jer u našoj zadruzi su poljoprivrednici iz cijele ZH županije, osim iz Posušja.

Naglasak je na našem brendu “Ljubuški rani”, tj. o mladom krumpiru koji je jedna pozitivna priča i ovime se ona nastavlja, ali radit će se i s ostalim povrćem - rajčica, lubenica, kupus, mladi luk, bijeli luk... S Općinom smo potpisali ugovor na temelju kojeg će ona izgraditi objekt i dati nam ga u najam, a mi ćemo njime upravljati i gospodariti. Idejno rješenje i projektnu dokumentaciju osigurali smo uz pomoć EU-a i Njemačke za što je preko natječaja dobiveno 150.000 maraka, a za izgradnju smo od ZH županije dobili 200.000 maraka. Glavni cilj je kanalizirati, usmjeriti prodaju, a to znači izbjeći prekupce i naše proizvode prodavati izravno trgovačkim lancima čime će se osigurati sigurnija prodaja i bolja cijena - objašnjava Dubravko Vukojević, direktor poljoprivredne zadruge “Plodovi zemlje”.

U proračunu za 2019. godinu Općina Ljubuški je predvidjela 420.000 maraka za izgradnju centra. Vrijednost javne nabave iznosi 320.000 maraka, međutim, to je tek jedan dio prve faze radova koja će, uključujući pristupnu cestu, uređenje dvorišta (partera), infrastrukture, priključaka struje, vode i ostaloga, stajati oko 750.000 maraka.

U toj prvoj fazi uredit će se poslovni prostor veličine 650 m2, a u konačnici će imati 1500 m2. No, druga faza bit će znatno jeftinija i uglavnom se radi o ugradnji i postavljanju komora za hlađenje.

Po zahtjevima kupaca

- Ukupne mogućnosti proizvodnje mladog krumpira 185 poljoprivrednika učlanjenih u zadrugu su oko 9000 tona, a prošle godine proizveli su oko 6000 tona i kontaktirali i poslovali su s domaćim trgovačkim lancima Tropicom, Bingom, Konzumom. Traži se ujednačena i stabilna kvaliteta, isporuka, pakiranje i ostalo, a to se nikada ne može dogovoriti s pojedinačnim proizvođačem, međutim, kada se roba grupira na jedno mjesto, klasira i plasira po zahtjevima kako kupac traži, onda možete na bilo koje tržište.

Cilj je plasiranje na sva tržišta koja imaju zahtjeve za određenom kvalitetom, količinom i pakiranjem. To su tržišta Europske unije, Rusije, koja je također pokazala zanimanje te sva regionalna tržišta u okružju i, dobrim dijelom, domaće tržište - kaže Davor Vasilj, savjetnik načelnika općine Ljubuški za gospodarstvo, u prvome redu za poljoprivredu.

Radovi bi mogli bi početi potkraj veljače, rok za završetak posla je 120 dana od sklapanja ugovora. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije