OTKRIVENO

Ljutnja i bijes kod starijih ljudi opasniji su po zdravlje od tuge i usamljenosti

10.05.2019.
u 18:45

Dugotrajna upala može dovesti do kroničnih bolesti u starosti, tvrde autori istraživanja čiji su rezultati objavljeni u časopisu Psychology and Aging.

Ljutnja može biti štetnija po zdravlje u starijoj dobi nego tuga, tvrde stručnjaci. 

Istraživanja su pokazala da tuga zbog gubitka voljenih osoba i osjećaj usamljenosti itekako mogu narušiti cjelokupno zdravlje, no novo istraživanje provedeno na Sveučilištu Concordia, pokazalo je da su ljutnja i bijes opasniji po zdravlje jer pogoršavaju bolesti srca, artritis i rak.

"Osobe starije životne dobi nisu više u mogućnosti obavljati svoje svakodnevne aktivnosti kao što su mogli dok su bili mlađi, što kod njih može izazvati osjećaj ljutnje. Osim toga, gubitak voljenih osoba i usamljenost može proizvesti osjećaj ljutnje," pojasnila je voditeljica istraživanja Meaghan A. Barlow.

"Naše istraživanje pokazalo je da ljutnja može dovesti do razvoja kroničnih bolesti, dok tuga ne može."

Barlow i njezine kolege ispitivali su kroz studiju kako ljutnja i tuga utječu na upalne procese u organizmu i kako tijelo odgovara na uočene prijetnje, kao što su infekcija ili oštećenje tkiva. Dugotrajna upala može dovesti do kroničnih bolesti u starosti, tvrde autori istraživanja čiji su rezultati objavljeni u časopisu Psychology and Aging.

Znanstvenici su prikupili i analizirali podatke 226 osoba iz Montreala u dobi od 59 do 93 godine. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?