Zbog odluka suda

Logoraši i dalje susreću svoje mučitelje

marickarlo
Foto: Portal Vecernji.ba
28.10.2014.
u 09:32

Osumnjičeni za zločine i dva desetljeća nakon zločina na slobodi

Domaće pravosuđe još jednom je iznevjerilo hrvatske logoraše puštanjem na slobodu osumnjičenih za ratne zločine nad hrvatskim civilima u mjestu Bijelo polje kod Mostara. Uhićeni Enez Eno Ćurić, kojega logoraši nazivaju upravnikom logora, te Ibrahim Demirović Hećim, Habib Čopelj, Mehmed Kaminić i Samir Kreso uhićeni su pod sumnjom da su počinili ratne zločine, ali su u vrlo kratkom roku pušteni na slobodu. - SIPA je uhitila osumnjičene za ratne zločine na području Bijelog polja zbog osnovane sumnje da su počinili ratni zločin u logoru u Osnovnoj školi u naselju Potoci nad hrvatskim civilima, žiteljima toga sela. To nam je vratilo nadu da će se ratni zločinci privesti sudu i da će odgovorni odgovarati za monstruozne zločine koji su počinjeni nad nedužnim žrtvama. Mi smo 21 godinu čekali ovaj trenutak, a neki ni to nisu dočekali jer su ubijeni u logoru, ubijeni na prisilnim radu ili su umrli nakon puštanja iz logora.

Olakšanje koje nam je donio ovaj događaj nije dugo trajalo jer su osumnjičeni uskoro pušteni na slobodu. Mislili smo kako više nećemo susretati svoje progonitelje, ali očito da to neće biti slučaj. Naši članovi ponovno imaju strah i doživljavaju stres zbog ovih ljudi - rekli su nam jučer u Udruzi hrvatskih logoraša Domovinskog rata. Dodali su kako je listopadsko uhićenje Ibrahima Demirovića Hećima ponovno probudilo nadu u pravdu, ali kako je i to kratko trajalo. SIPA 15. listopada ponovno uhićuje Demirovića, zapovjednika 47. brdske brigade, i ponovno žrtvama daje nadu da se nepravda ispravlja. Uslijedilo je još teže razočaranje jer je osumnjičeni ponovno pušten, a ovaj put se pokušalo sve odraditi bez medijske pozornosti i znanja javnosti. Izgleda kako sva prikupljena dokumentacija, naše izjave, nisu bile dovoljne da se osumnjičeni zadrže u pritvoru. Pitamo se je li ovo prejudiciranje presude u ovome slučaju - poručuju hrvatski logoraši za Vecernji.ba. Oni ističu kako je ponašanje pravosudnih tijela ove države za svaku osudu, te kako je za bilo koju normalnu zemlju nezamislivo da se odgovorni za ratne zločine dva desetljeća nakon rata slobodno šeću ulicama Mostara. - Logoraši umiru sa spoznajom kako njihovi krvnici, zlostavljači nikada nisu odgovarali za zločine koje su počinili. To je gorka činjenica i još jedan pokazatelj kako nema pravde za nas. Nama dostupne informacije govore kako suđenje onima koji su nas mučili počinje za oko dva mjeseca i samo možemo poručili kako će s velikom pozornošću pratiti sve što se događa u ovome procesu. Nadamo se kako će pravda biti zadovoljena - zaključuju naši sugovornici.

Komentara 1

CO
cope
21:05 28.10.2014.

Nije samo sestorka u Hagu kriva za zlocine gdje su njihovi podcinjeni odnosno direktni izvrsioci zlocina,oni se setaju Mostarom (desnom stranom) I tu je autor ovih redova u potpunom pravu.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?