Birališta su otvorena

Lokalni izbori u Italiji test političke i pandemijske atmosfere

03.10.2021.
u 14:48

Birališta su otvorena za lokalne izbore u nedjelju i ponedjeljak u 1192 općine diljem Italije - uključujući i četiri najveća grada, Rimu Milano, Napulj i Torino - te su od velike važnosti kao test političkog raspoloženja za velike stranke. 

Najvažnija talijanska imena, od premijera Marija Draghija i čelnika desnice Mattea Salvinija do Giorgije Meloni, te bivšeg premijera Giuseppea Contea, nisu na izbornim listićima, ali lokalni izbori trebali bi pokazati koliko su Talijani zadovoljni vladinom politikom prema pandemiji koronavirusa i mjerama koje provodi.

Izbori bi trebali i pokazati kakva je budućnost popularne, ultradesne oporbe.

Povrh svega, glasovi više od 12 milijuna Talijana koji će izići na birališta mogli bi odlučiti budućnost desnog centra.

Ultradesnu Ligu s njezinim buntovnim čelnikom Salvinijem mogla bi napokon nadvladati desna stranka Braća Italije (FdI) koje Giorgia  Meloni.

U prognozama, dvije stranke donedavno su bile povezane: Tkogod ostvari najbolji nacionalni rezultat imat će pravo voditi krajnju desnicu talijanske politike.

Stranka  Forza Italia (Naprijed Italijo) Silvija Berlusconija izgurana je na treće mjesto u nastojanju da predvodi desnicu.

Talijanski birači svojim će glasovima na lokalnim izborima iskazati podržavaju li ili ne najnovije mjere vlade premijera Dragihja.

Od 15. listopada, svaki zaposlenik u privatnim i javnim sektorima morat će predočiti “zelenu propusnicu” kao dokaz o cijepljenju, preboljenju covida-19 ili negativan koronavirus test na vlastiti trošak.

Čista pobjeda oporbene čelnice Meloni mogla bi se iščitati kao neodobravanje Draghijeve politike. No, ako s druge strane prevlada lijevi centar s Demokratskom strankom i bivšim premijerom Enricom Lettom, vlada može u nekoliko sljedećih mjeseci ojačati.

Međutim, populistički Pokret pet zvijezda, koji je prije samo nekoliko godina bio vrlo ambiciozan, u opasnosti je da zaostane: Pet godina nakon pobjede u glavnom gradu Rimu, gradonačelnica Virginia Raggi mogla bi ostati bez mandata – a vjerojatnost je da će pokret izgubiti gradonačelništvo i u Torinu.

Birališta su otvorena u nedjelju od 7 ujutro do 11 popodne i u ponedjeljak od 7 ujutro do 3 popodne.

Ako nijedan kandidat za gradonačelnika ne ostvari apsolutnu većinu u velikim gradovima, doći će do drugog kruga u kojem će se dva tjedna poslije dva najbolje pozicionirana kandidata boriti jedan protiv drugoga.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije