Lovrinović: Šta znači javno poricanje genocida?

Nikola Lovrinović
20.09.2017.
u 16:28

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmotrili su danas Prijedlog zakona o dopunama Kaznenog zakona koje predviđaju zabranu negiranja, poricanja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja zločina genocida, holokausta i ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Prijedlog dopuna zakona predložio je zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) Denis Bećirović, a prema njegovom prijedlogu predviđena je kazna zatvora u trajanju u šest mjeseci do tri godine za javno poricanje, odobravanje ili opravdavanje zločina genocida, holokausta, zločina proti čovječnosti, ratnih zločina protiv civilnog stanovništva utvrđenih pred međunarodnim ili domaćim sudom.

Bećirović je danas kazao i da se zabranjuje distribucija materijala radi poricanja, negiranja, minimiziranja ili odobravanja zločina, dodajući da se radi o europskim vrijednostima, ali ga je poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZBiH) Nikola Lovrinović pozvao da obrazloži šta znači javno poricanje.

Lovrinović je posebno zbog raspona kazni zatražio da Vijeće ministara to objasni, dok je zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Hazim Rančić podsjetio da je 11 zemalja negiranje genocida i holokausta karakteriziralo kao kazneno djelo u svojim zakonima.

Dopredsjedatelj Doma Šefik Džaferović (SDA) podsjetio je da je bilo predloženo da se ovo pitanje riješi posebnim zakonom, a tada su poslanici tražili da se to uradi kroz Kazneni zakon što je sada i predloženo.

Podvukao je da podržava ovaj zakon, dodajući da je detaljno proučio dopune zakona te istaknuo da u njemu ne vidi nikakve nepreciznosti koje bi mogle izazvati nejasnoće u primjeni zakona.

Okončana je rasprava i o ovom zakonu, a potom je uslijedila također rasprava o izmjenama Kaznenog zakona koje je predložila zastupnica Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?