Sadnice tražene i u vrijeme koronavirusa

Lucići su odlučili ostati u Domaljevcu i danas žive pristojno od cvjećarstva

27.04.2020.
u 09:00

Posavinu krase lijepo uređena dvorišta, a Posavke su poznate kao vrsne vrtlarice. U takvom spoju čak ni koronavirus nije utjecao da se cvjetna dvorišta zapuste, dapače, zabranjeno druženje zamijenjeno je uređenjem okoliša, piše Večernji list BiH. 

Kupci strpljivo čekaju

U tome značajno pomaže obrt Slavice Lucić koja se sa suprugom Željkom već sedmu godinu uspješno bavi cvjećarstvom. Posjetili smo je ovih dana i vidjeli kako i dalje vlada potražnja za sadnicama cvijeća, jedino u drukčijim uvjetima. Mirisi cvijeća ispituju se preko maske za lice, a nježne latice dodiruju preko rukavica. Slavica nas je dočekala s prepoznatljivim širokim posavskim osmijehom dobrodošlice, kao i ljepota tek procvjetalog cvijeća u plastenicima.

Na tržištu se već potvrdila kao mlada poduzetnica u oblasti cvjećarstva. Krenuli su, zapravo, od nule, “naoružani“ samo dobrom voljom za rad i život od plodova zemlje.

- Kada je bila odluka otići u inozemstvo ili ostati u Domaljevcu, oboje smo bili za ostanak i opstanak, čak i nakon poplave koja nas je još jednom vratila na početak jer je sve bilo pod vodom. Koronavirus nas također neće otjerati.

Radimo i živimo od svojega rada i tvrdim da se može pristojno zaraditi. Moja poruka mladim obiteljima i danas je da pokušaju ipak ostati i uložiti u neki biznis, cvijeće, zemlju ili neki drugi obrt vezano za poljoprivredu i sigurno se može uspjeti, samo se mora puno raditi i ne pitati za radno vrijeme. Ne može se uspjeti preko jednog dana, ali ako si ustrajan, uspjeh neće izostati - tvrdi Slavica.

Ukupna situacija ipak je utjecala na tražnju, a kupci su strpljivi i često u redu čekaju na ulazak u plastenik na razgledanje, pojašnjavaju Lucići. Jedna od zaljubljenica ukrasnih biljki koja je strpljivo čekala na potrebnoj udaljenosti dodaje kako cvijeće daje utjehu u ovom vremenu otuđenosti, smiruje i daje nadu da će sve uskoro proći.

Surfinije, pelargonije, begonije, maćuhice, trajnice... neke su od 20-ak vrsta cvijeća u plastenicima Lucića. Ovih dana pokazuju se u raskošnoj ljepoti kojoj ne odolijevaju ne samo Domaljevčani, već i iz susjednih općina. Rajčice, paprike i krastavac dominiraju od povrtlarskih kultura.

- Kvaliteta nam je prokrčila put do kupaca pa od kuće nikuda ne idemo. Mi se bavimo proizvodnjom rasada ranog povrća i cvijeća. Kada krenemo od proljeća pa do konca godine, s božićnim zvijezdama završavamo sezonu. Pod našim je plastenikom uvijek nešto sezonskog cvijeća. Imamo ukupno četiri plastenika, a uspijemo proizvesti oko 30.000 biljaka s povrćem.

Nema basnoslovne zarade

Željko je, dok smo razgovarali sa Slavicom, rješavao s kupcima tražnju sadnica cvijeća i povrća, no na kraju posjeta obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Lucić u Posavskoj županiji samo je želio poručiti:

- Ovdje nisu neke basnoslovne zarade i sigurno bismo možda vani više zaradili, ali ništa ne može zamijeniti rodno mjesto, vlastiti dom i, usto, posao na kućnom pragu. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?