Laureati za humanost često su posmrtno dobivali priznanje

Lukrecija, Jelena, Elmira... heroine koje je prepoznao i Večernjakov pečat

storyeditor/2024-05-09/lukrecija.jpeg
Agencije
10.05.2024.
u 20:00

Bio je 12. Večernjakov pečat kad je Jelena Trikić iz Prijedora posmrtno proglašena Osobom godine u kategoriji “Humanost”. Majka iz Prijedora se radi života svog djeteta odrekla svog života, odbijajući jakim citostaticima liječiti tumor na mozgu. Brojne je senzibilizirala.

Služiti drugima

Jelenin suprug Goran Dunović primio je nagradu i zahvalio svima koji su glasovali za Jelenu. Kroz suze je govorio o njihovim željama, planovima, uspomenama... Ta kategorija uvijek je budila najviše emocija, a upravo njome inspirirana je priča o Ponosu BiH - malim ljudima velikih djela nakon što je Osoba godine postala časna sestra Lukrecija Mamić na 11. Večernjakovu pečatu. Redovnica Družbe sestara službenica milosrđa (Ancelle della Carita) Lukrecija Mamić iz mjesta Zidine pokraj Tomislavgrada proglašena je Osobom godine u Bosni i Hercegovini. Sestra Lukrecija ubijena je u pljačkaškom napadu u Africi. Misionarsko djelovanje počela je 1984. godine u Ekvadoru u Južnoj Americi, dok je u Burundi pristigla 2002. godine, gdje se najviše posvetila misiji u zdravstvu. Bilo je to prvi put da Večernji list jedno ovakvo priznanje dodijeli posmrtno. - Bila je osoba koja je bila sretna što nije bila bogata materijalno. Nije imala ništa. Bila je sretna samo zato što je mogla služiti - rekla je, primajući priznanje za časnu sestru Lukreciju, sestra Lucija Baturina. Na objavu Osobe godine i riječi sestre Baturine cijela je dvorana te godine bila ispunjena emocijama. Prošle godine, na 22. Večernjakovu pečatu priznanje za humanost posmrtno je dobila Elmira Sefo. Njezina sestra Selma, primajući priznanje, nije mogla suspregnuti suze. Elmira je stradala u potresu u Stocu 2022. godine, a ispostavilo se da se radilo o mladoj, ali istaknutoj humanitarki koja se maksimalno zalagala pomažući drugima. - Prije svega, želim zahvaliti na samoj nominaciji jer smatram da je velika čast uopće biti nominiran sa svim ostalim kandidatima.

Svaki kandidat imao je specifičnu priču i neki od njih radili su grandiozna djela. Elmirina priča razlikuje se od ostalih po tome što je ona radila male stvari, ali s iskrenim srcem i očito je to dokaz da, i kad uradimo malo, naše malo za nekoga je puno - poručila je Selma primajući nagradu uime tragično preminule sestre. I film Dževdeta Tuzlića “Drugo lice jedne zemlje”, koji donosi priče o pobjednicima Večernjakova pečata, u fokus stavlja te male ljude velikih djela, a koji su gromade. - Film obiluje jako dirljivim trenucima kada su Pečatom posmrtno ovjenčani “heroji našeg doba”, kao što su Mario Bilić i Vehid Đulan, koji su skončali vlastiti život, a prije toga spasili djevojčicu Sajru Poljo, Ana Marija Gagro je samo nekoliko sati nakon tragične pogibije roditelja u prometnoj nesreći donirala organe svoje majke, kojima su spašena tri života... - stoji u najavi filma koji je dirnuo mnoga srca. I na kraju, istaknut ćemo Osobe godine na jubilarnom, 20. Večernjakovu pečatu. Priznanje je otišlo u ruke 12 članova Svjetskog programa za hranu UN-a, humanitaraca iz BiH koje je prepoznala i Zaklada Alfreda Nobela uručivši im Nobelovu nagradu za mir.

Partnerske televizije

Finale Večernjakova pečata održat će se 17. svibnja u 20 sati, a prenosit će ga partneri projekta BHRT i HRT te druge televizijske i radijske postaje te portali. Priče koje šalju u svijet ljepše poruke iz BiH opet će se nadaleko čuti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije