zatvor od 40 mil. KM

“Luksuzni” kompleks uskoro otvara vrata

01.12.2018.
u 13:45

Vijeće ministara trebalo bi na sjednici zakazanoj za ponedjeljak, 3. prosinca, utvrditi datum početka rada Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, piše Večernji list BiH.

Na dnevnom redu je i prijedlog odluke o prestanku rada Jedinice za realizaciju projekta izgradnje Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH te Upravnog i Nadzornog odbora ovog zavoda, objavljeno je na web-stranici ove institucije. Postupak tehničkog prijma novog zatvorskog kompleksa, podignutog u naselju Vojkovići u Istočnom Sarajevu, okončan je u četvrtak te sada slijedi imenovanje upravitelja zatvora i zapošljavanje potrebnog osoblja.

Zapošljavanje osoblja

Procjena je kako bi zatvor mogao profunkcionirati u prvim danima siječnja 2019., a ministar pravosuđa BiH Josip Grubeša rekao je za Nezavisne kako je ovo veoma značajno ne samo za BiH nego i za Europsku uniju kao najvećeg donatora, pa bi na svečanost presijecanja vrpce mogao doći i europski povjerenik za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn. Kako je rekao Grubeša, stvoreni su svi uvjeti da ministar pravosuđa može izabrati v. d. upravnika prije raspisivanja konačnog natječaja za izbor rukovodstva zatvora. Objašnjava da će izabrani v. d. upravnika potom Vijeću ministara BiH poslati pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta. Grubeša se nada da će Vijeće ministara u što skorijem roku utvrditi sistematizaciju i tada će upravniku biti omogućeno da može raspisati natječaj za prijam svih onih djelatnika koji trebaju raditi u zatvoru. “S obzirom na to da se radi o građevini zaštićenog tipa, moramo voditi računa da osoblje bude to koje će bolje upoznati zatvor od štićenika, tako da hodogram aktivnosti koje je napravilo Ministarstvo pravosuđa, u vezi sa stavljanjem zatvora u funkciju, jest da se ide s otvaranjem bloka po bloka i da to bude postupno. Moramo vidjeti funkcioniraju li svi propratni elementi koji se nalaze u zatvoru jer nemoguće je zatvor napuniti pa da se, ne daj, Bože, nešto dogodi. Moramo voditi računa da se radi o najtežim kaznama, dugotrajnim kaznama i o najtežim prekršiteljima, tako da se mora voditi posebna sigurnosna politika”, rekao je Grubeša za Nezavisne i podvukao da će sve osoblje morati proći posebnu provjeru i edukaciju.

Impozantan objekt

Zatvor će služiti da u njemu svoje kazne izdržavaju osuđenici Suda BiH, kojih trenutačno ima 482 i koji su smješteni u neki od entitetskih zatvora, a za što država plaća naknadu entitetima. Zatvor će primati maksimalno 500 do 600 zatvorenika i u njemu će biti zaposleno gotovo 300 ljudi. Što se tiče uvjeta u samom zatvoru, od početka njegove izgradnje govori se o europskim standardima u tretiranju zatvorenika. Jedan od glavnih standarda je taj da na ćelijama uopće nema rešetki. Osim toga, zatvor ima mogućnost da svaka ćelija, površine 12 četvornih metara (koliko iznosi europski standard), ima svoj sanitarni čvor, toplu vodu, mogućnost pristupa internetu, gledanja televizije, korištenja hladnjaka… Kompleks zatvora čini deset objekata, u tri će biti smješteni zatvorenici i pritvorenici, dok su ostali pomoćni i u njima će biti bolnica, kuhinja, sportska dvorana, radionica, mrtvačnica, kantina, prostor za vjerske potrebe i druge sadržaje. Otvaranjem zatvora će se značajno rasteretiti kapaciteti entitetskih zatvorskih kapaciteta i riješiti problem njihove prebukiranosti. Izgradnjom će se, također, doprinijeti boljoj resocijalizaciji počinitelja “lakših” kaznenih djela. Vrijednost projekta procjenjuje se na oko 40 mil. KM, a novac za gradnju ove visokosigurnosne ustanove osigurali su BiH i donatori. Najveći donator je EU, koji je sudjelovao s 10,8 milijuna eura. Ostatak sredstava za izgradnju objekta maksimalne sigurnosti i kapaciteta 348 mjesta, osigurali su Ministarstvo pravosuđa BiH, Kraljevina Švedska, Sjedinjene Američke Države, kao i Razvojna banka Vijeća Europe preko kredita.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?