Francuski predsjednik

Macron podržao ukidanje patenta za cjepiva protiv koronavirusa

06.05.2021.
u 15:24

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pridružio se administraciji američkog predsjednika Josepha Bidena rekavši da podržava ukidanje patenta na cjepiva protiv COVID-19.

Ali, Macron također insistira na tome da je prioritet da bogatije zemlje prvo doniraju više doza siromašnijim zemljama, javlja AP.

Francuski lider rekao je da “u potpunosti” podržava ukidanje zaštite intelektualnog vlasništva za cjepiva protiv COVID-19, istaknuvši da “očigledno moramo ovo cjepivo pretvoriti u globalno javno dobro”.

Ali također je tvrdio da čak i ako se ukine patent, farmaceutske tvrtke u mjestima poput Afrike trenutno nisu opremljene za izradu cjepiva i da umjesto toga prioritet trebaju biti donacije doza.

Macron je tvrdio da Europska unija prednjači u doniranju cjepiva i pozvao je da i Sjedinjene Države i Britanija podijele više doza.

Rekao je da je “Europa najdarežljiviji kontinent” jer je izvezla 45 milijuna doza, i izrazio nadu da će “Britanci, Amerikanci i drugi slijediti” njihov primjer.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?