Boluje od rijetkog Angelmanova sindroma

Magdalena ne smije prekidati terapiju

27.01.2022.
u 17:46

Iza nas je vrijeme kada nam svijest radi s pojačanim senzibilitetom prema darivanju, no kada naiđete na bolest djeteta, onda potreba za pomoći nema vremenske odrednice. Takav je slučaj s malenom Magdalenom Živković iz Kostrča, djevojčicom koja će 3. ožujka imati sedam godina, piše Večernji list BiH. Njezin rođendan neće biti obilježen kao kod ostale djece trčanjem i vriskom, jer ta djevojčica do sada nije progovorila, a ne može niti hodati. Jedna je od 20.000 osoba kod koje je dijagnosticiran oblik rijetkog neurogenetičkog poremećaja naziva Angelmanov sindrom.

Vježbe u Cekinu

- Sve je počelo kada sam doznala da ne može sjediti normalno kao ostala djeca s 9 mjeseci i odmah sam krenula po liječničku pomoć. U Klinici Tuzla dobila je dijagnozu sindroma i, evo, šest godina usmjereni smo i prema Cekinu u Hrvatskoj zbog vježbi. Sindrom je najviše oštetio govor, ali i hod. Bilo bi dobro kada bi barem malo popravila hod, a do tada mi joj svi pomažemo. Sve je u Božjim rukama, a ako odustanemo od terapija, može biti samo gore - skrušeno pojašnjava majka Ružica, dok brat stalno motri treba li priskočiti u pomoć kako se ne bi ozlijedila, jer ni težak hod ne ide bez nečije pomoći.
Cijela obitelj Živković brine se o malenoj Magdaleni, ali ipak majka najviše jer je, zapravo, cijeli život podredila bolesnoj djevojčici. Terapija i sama oprema su jako skupi, a djevojčica raste i majci je sve teže obavljati svakodnevne aktivnosti bez odgovarajućih pomagala. Živkovići se bore na sve načini kako bi Magdaleni olakšali život.

Najbolji brat Antonio

Magdalena kao i svako dijete radost s bližnjima dijeli samo osmijehom koji osvaja. Rado prihvaća goste. Brata Antonija obožava jer je desna ruka majci u svim poslovima oko sestre.
- Naravno da mi ništa nije teško i pomažem oko prenošenja, kupanja, kada je treba nahraniti i ostale sitnice koje treba uraditi, a vidim da to ona ne može sama - kaže nam Antonio. Magdalena ne smije prekidati terapije, jer bi se tako stanje drastično pogoršalo, a njezinoj obitelji sve je teže nositi se s troškovima.
- Istina, terapije s lijekovima mi zdravstveno financira kao i putne troškove, a ostalo od skromne plaće muža. Sklapamo kraj s krajem, bude teško, ali idemo dalje - majka Ružica.
Djevojčici Magdaleni možete pomoći uplatom novčanih sredstava na tekući račun u UniCredit banci, na ime Ružica Živković 3381802557502273 (devizni račun za uplate iz inozemstva: Privredna banka Zagreb, Ružica Živković IBAN HR29 2340 0093 2200 8533 0) ili kontaktirati na broj telefona 063 487-142 majku Ružicu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?