Sandra Gojani

Mahune na drugačiji način - sa špekom i bademima!

12.08.2020.
u 13:38

Prženi bademi i špek/slanina/panceta odlično se uklapaju u ovom prilogu koji se može servirati i kao poseban obrok - topla salata.

Kad smo prvi put mi doma isprobali ovo jelo nismo imali svoje mahune pa smo ga pravili sa smrznutima, no sada imamo domaće, koje sami uzgajamo pa nam je jelo još ukusnije i ljepše!

 

Sastojci:

450 grama mahuna (svježih ili smrznutih)

100 grama nasjeckane dimljene slanine/pancete/špeka (baš ovih dana stigla nam je pošiljka slavonske slanine)

2-3 kapi maslinovog ulja

2 režnja bijelog luka/češnjaka

1/3 šalice badema (može u listićima, no ja ne kupujem te listiće nego obične bademe samo nagrubo nasjeckam)

1 žlica maslaca

2 žlice limunovog soka

sol, papar

po želji malo suhog ili svježe nasjeckanog peršinovog lista

 

Priprema:

U kipućoj posoljenoj vodi kuhati mahune oko 5 minuta, a zatim ih staviti u hladnu vodu, ostaviti par minuta, pa procijediti. Ako radite sa smrznutima preskočite ovaj korak sa hladnom vodom. U tavu staviti 2-3 kapi maslinovog ulja i slaninu te pržiti dok slanina fino ne porumeni. Prženu slaninu prebaciti na poseban tanjur, a masnoću sačuvati. Smanjiti temperaturu, dodati maslac i kad se on otopi dodati bademe i malo ih prepržiti. Zatim dodati nasjeckani češnjak i dinstati još minutu. Dodati limunov sok, sve zajedno izmiješati pa dodati ocijeđene mahune i prženu slaninu. Posoliti i popapriti, pa sve zajedno prodinstati još par minuta. Po želji na kraju posuti peršinom i servirati vruće!

 

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?