ZAKON O POBAČAJU

Majka optužena za ubojstvo nerođenog djeteta, žena koja je pucala u nju oslobođena

28.06.2019.
u 12:45

Jones je jedna od prvih žrtava drakonskih zakona protiv pobačaja koje je savezna država Alabama uvela u svibnju ove godine, a koji ne dozvoljavaju pobačaj ni pod kojim okolnostima i jedan je od najstožih u Americi.

Trudnica koju je druga žena upucala u trbuh s pet metaka optužena je ubojstvo svog nerođenog djeteta. Meci su ubili fetus i teško ranili Afroamerikanku Marshu Jones (27). 

Velika porota u gradu Jeffersonu ovu je nesuđenu majku optužila za ubojstvo i odredila da će suđenje čekati u zatvoru. S druge strane, žena koja je pucala u nju oslobođena je svake krivnje. Jones je jedna od prvih žrtava drakonskih zakona protiv pobačaja koje je savezna država Alabama uvela u svibnju ove godine, a koji ne dozvoljavaju pobačaj ni pod kojim okolnostima i jedan je od najstožih u Americi.

Njen najveći grijeh je to što se u prosincu prošle godine na ulici posvađala sa drugom ženom koja je izvadila pištolj i u nju ispalila pet hitaca. Prema najnovijem zakonu o pobačaju u Alabami Marshae Jones je zapravo svađom na ulici izazvala smrt svoga nerođenog djeteta, što je prema zakonu kažnjivo.

Brojne grupe za zaštitu ljudskih prava i prava žena uhvatile su se za ovaj slučaj naglašavajući kako se sada taj zakon koristi i protiv trudnica. Najvili su pravnu borbu do kraja, a Marshi poručuju da će je izvuči iz zatvora i da će je osloboditi svih optužbi. Aktivistice su zgrožene cijelim ovim slučajem, osobito u kontekstu činjenice da je Marshae Afromarikanka u Alabami, jednoj od južnih država sa najviše rasizma. Naglašavaju kako se čini da ni pravosuđe ne preže od rasizma. 

Žena koja je pucala u trudnicu oslobođena je optužbi preda odredbama također izuzetno kontroverznog i čudnog zakona te države prema kojem svatko ima pravo obraniti sebe svim sredstvima ukoliko se utvrdi da je razlog za to opravdan. U slučaju žene koja je ispalila pet metaka u trudnicu koja ju je navodno ugrozila time što se s njom posvađala, porota je zaključila da je primjenila odgovarajuću silu kako bi se obranila od napada. I policija je bila na njenoj strani – žrtvom su proglasili nerođeno dijete, a njegovu majku glavnom i jedinom osumnjičenica za ubojstvo. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?