Republika Srpska

Majkama koje ne rade 206 maraka mjesečno

majka
28.03.2022.
u 20:46

O zakonu o majci o kojem se uvelike govorilo krajem prošle godine ponovno bi moglo biti riječi idućih dana, a od četiri predložene varijante usuglašene su dvije, odnosno da nezaposlene majke primaju mjesečno 206 KM za svako dijete, a one koje rade dvostruko manje.

Predsjednik Republičke udruge obitelji s četvero i više djece "Četiri plus" Milovan Gotovac rekao je Glasu Srpske da su sa stručnom službom Ministarstva za demografiju usuglasili da u izradi zakona o majci budu sada dvije varijante.

- Naravno te varijante se u kasnijim fazama mogu dorađivati i korigirati. Usuglašeni stavovi odnose se na to da pravo na materijalni dodatak imaju sve majke s tim da i ona i djeca moraju biti rezidenti RS-a - rekao je Gotovac.

Prema tim varijantama, nezaposlene majke imale bi pravo na mjesečnu naknadu u iznosu od 20 posto prosječne plaće u RS-u za svako dijete do navršenih 18 godina. Prema podacima za 2021. godinu, to bi bio dodatak od 206 maraka.

Majke koje su zaposlene imale bi pravo na mjesečni dodatak za svako dijete u iznosu od 10 posto prosječne plaće. To je 103 KM na osnovi prosječno isplaćene plaće za 2021. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije