teško stanje

Mandić: Dio od akciza za duhan i alkohol izdvajati zdravstvu

Vjekoslav Mandić
09.11.2016.
u 12:50

Ako hitno ne stabiliziramo sustav financiranja zdravstvenog sektora, bit ćemo u velikim problemima - upozorio je ministar Mandić.

Ministar zdravstva Federacije BiH Vjekoslav Mandić ocijenio je danas situaciju u tom sektoru jako teškom, a financijsku stabilnost zdravstvenog sustava upitnom.

On je je na izvanrednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, na čijem je dnevnom redu stanje u zdravstvenom sektoru FBiH, kazao da se dugovi gomilaju i da su došli do kritične točke, javlja Fena. 

Napomenuo je da 90 posto prihoda u zdravstvu dolazi iz obveznog zdravstvenog osiguranja, a da su ostali prihodi minimalni.

Ministar ističe da sve to rezultira nezadovoljstvom pacijenta i zdravstvenih profesionalaca, kao i menadžmenta zdravstvenih ustanova zbog nemogućnosti naplata od zavoda zdravstvenog osiguranja.

Dug bolničkih ustanova u FBiH iznosi oko 400 milijuna KM, što znatno otežava njihovo funkcioniranje, rekao je također. 

Prioritet u planiranim mjerama za saniranje navedenog stanja je donošenje zakona o financijskoj konsolidaciji u zdravstvu, kazao je ministar te postavio pitanje zašto se dio od akciza za duhan i alkohol ne bi izdvajao za zdravstvo.

 - Ako hitno ne stabiliziramo sustav financiranja zdravstvenog sektora, bit ćemo u velikim problemima - upozorio je ministar Mandić.

Polazni dokument za raspravu o stanju zdravstvenog sektora u FBiH, Informaciju iz Federalne vlade, prezentirao je zastupnicima Zastupničkog doma, pomoćnik u Ministarstvu zdravstva Goran Čerkez.

U posebnom fokusu u Informaciji su i obveze za sektor zdravstva koje proističu iz Reformske agende BiH za razdoblje 2015-2018, kao i programski zadaci u dijelu sektora zdravstva predviđeni u Programu rada Vlade Federacije BiHza mandatno razdoblje 2015.-2018.

U tom poglavlju je naveden i posljednji službeni podatak da je ukupna potrošnja u zdravstvu 2.586.895.000 KM; udio zdravstvene potrošnje u GDP 9,84 posto, a potrošnja po stanovniku 675 KM.

- Programom Vlade FBiH predviđeno je postupno smanjivanje troškova svih razina zdravstva u odnosu na GDP, i to za jedan posto kako na makrorazini, tako i na mikrorazini. Međutim, smanjivanje troškova ne bi smjelo biti na štetu sigurnosti i kvaliteta zdravstvenih usluga, a time i dostignutog zdravstvenog standarda pacijenata - rekao je Čerkez.

Financiranju zdravstva u Federaciji BiH je u prezentiranoj informaciji dat poseban značaj po temama.

 - Moramo istaknuti da se zdravstvo najvećim dijelom financira iz sredstava doprinosa za zdravstevno osiguranje, a vrlo malo iz drugih izvora. Prema podacima iz Obračuna ukupnih sredstava u zdravstvu za 2014., ukupna sredstva u sektoru zdravstva iznosila su  milijardu i 670 milijuna KM, a rashodi odnosno ukupna potrošnja iznosi   milijardu i 708 milijuna KM. Ovo su zbirni podaci i za privatni i javni sektor. Također treba navesti da privatni zdravstveni sektor ne ispunjava redovito svoje obveze u pogledu dostavljanja podataka vezanih za izradu obračuna. Zdravstvena potrošnja iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja u 2014. je iznosila milijardu i 206 milijuna KM - riječi su Gorana Čerkeza.  

Naveo je i razliku u novcu koji se izdvaja po stanovniku, odnosno osiguraniku, po županijama što za posljedicu ima neujednačenost prava na zdravstvenu zaštitu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije