laboratorijski nalazi

Manje liste čekanja i troškovi, rad i praćenje bolesti bit će lakši

04.09.2020.
u 20:47

Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih HBŽ-a započelo je s provedbom projekta unaprjeđenja laboratorijskog i dijagnostičkog operativnog sustava – LAB OP koji sufinancira Europska unija preko Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. - 2020. Potvrdila je to za Večernji list BiH Vasilija Broćeta, ministrica rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih HBŽ-a.

RH, BiH i Crna Gora

Ugovor o sufinanciranju projekta s EU-om potpisan je 15. svibnja ove godine. Projekt traje 24 mjeseca te je predviđeni njegov završetak 14. svibnja 2022. Prioritet iz kojeg se sufinancira projekt jest socijala i zdravstvene usluge. Projektno partnerstvo sastoji se od četiriju partnera. Vodeći partner je Opća bolnica Zadar. Ostali partneri su Zavod za javno zdravstvo Zadar, Opća bolnica “Blažo Orlandić“ Bar (C. Gora) te Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih HBŽ-a. Ukupna vrijednost projekta za cjelokupno partnerstvo iznosi 978.236,45 eura, od čega iznos EU sufinanciranja iznosi 831.500,97 eura. Proračun Ministarstva unutar proračuna partnerstva iznosi 161.255,16 eura. Specifični cilj projekta je poboljšanje kvalitete usluga u javnom zdravstvu prekograničnog područja preko povećanja učinkovitosti laboratorijske dijagnostike te preko infrastrukturnih zahvata i unaprjeđenja ljudskih kapaciteta u području laboratorijske dijagnostike.

Najznačajnija aktivnost projekta na BiH strani jest nabava opreme za laboratorijski informacijski sustav (LIS) namijenjen Županijskoj bolnici “Dr. fra Mihovil Sučić“ u Livnu kojom bi se informatizirao i znatno unaprijedio rad laboratorija smanjujući troškove, olakšavajući rad, eliminirajući pogreške, smanjujući liste čekanja te omogućujući praćenje tijeka bolesti i utvrđivanje uzročno-posljedičnih veza. Kako je projektom planirana instalacija LIS sustava, ne samo u Županijskoj bolnici nego i u domovima zdravlja, ovaj projekt će imati izravne pozitivne učinke na pacijente budući da će rezultati laboratorijskih testiranja biti dostupni i u domovima zdravlja, što će u konačnici smanjiti potrebu za dolascima pacijenata u Županijsku bolnicu po nalaze koji će, dakle, biti dostupni kako doktorima opće prakse tako i specijalistima na svim bolničkim odjelima. Saznanja dobivena obradom podataka uporabom LIS sustava dalje se mogu iskoristiti u svrhu eventualnih daljnjih unaprjeđenja bolničkog liječenja.

Edukacije za bolničare

Vodeći parter Opća bolnica Zadar i partner iz Crne Gore Opća bolnica “Blažo Orlandić“ Bar provest će sustav zračne pošte s inovativnim pneumatskim sustavom cijevi koji omogućuje bržu dostavu uzoraka za analizu u laboratorij. Partner Zavod za javno zdravstvo Zadar bit će angažiran na promociji projekta. Projekt predviđa i edukacije za bolničko osoblje, nabavu informatičke opreme te podizanja svijesti o ovoj tematici.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije