Popis stanovništva u BiH

Manje stanovnika za 36 posto u općini Teslić

Teslić
16.10.2016.
u 07:00

Cijeli prostor općine Teslić omeđen je planinskim visovima Čavke, Uzlomca, Borja, Vučje planine, Vlašića, Mahnjače i Crnog vrha, a plodna Usorska kotlina reljefno predstavlja ostatak prostranog zaljeva pretpovijesnoga Panonskog mora. Na području općine nalazi je i spilja Rastuša. Konfiguracija zemljišta i prirodno bogatstvo od pamtivijeka su nudili čovjeku odlične uvjete za organiziranje zajednice s tragovima u prostoru od najstarijih vremena. O tome danas postoji cijeli niz materijalnih dokaza, osobito uz tokove Velike Usore, Male Usore i Male Ukrine, a jedan, koji se zasad smatra najstarijim pronađenim tragom ljudske zajednice na bosanskom prostoru, otkriven je 1949.

Popis stanovništva u BiH proveden je u razdoblju od 1. do 15. listopada 2013., međutim, zbog nemogućnosti usuglašavanja metodologije obrade prikupljenih podataka, službeni podaci objavljeni su tek u lipnju ove godine, odnosno dvije i pol godine nakon provođenja popisa, i to bez suglasnosti RS-a. Prema podacima posljednjeg popisa stanovništva, u općini Teslić živi 38.536 stanovnika, dok ih je, prema popisu iz 1991. godine, ova općina imala 59.854. Broj muškaraca je 18.679, a žena 19.857.

Najviše Srba

Nedavno objavljeni službeni podaci pokazuju kako u Tesliću danas žive 1442 Hrvata, dok ih je, prema popisu iz 1991. godine, bilo 9525. Bošnjaka su 7184, dok je Srbin 29.041. Ostalih je 467, 51 stanovnik je bez odgovora, dok se 351 osoba nije izjasnila po nacionalnoj osnovi.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije