bih ima najveće poreze na cigarete

Manje trošarine snizile bi cijenu cigareta u BiH i zaustavile krijumčare

shutterstock
25.10.2021.
u 18:00

Od ukupne maloprodajne cijene cigareta tek 10 posto odlazi duhanskoj industriji, a tu je riječ o nizu tvrtki, od distributera, preko trgovaca pa do proizvođača

Bosna i Hercegovina zemlja je s najvećim nametima na cigarete u Europi. Takvo stanje izuzetno pogoduje razvoju crnog tržišta duhana i duhanskih proizvoda jer su porezna opterećenja otišla znatno iznad životnog standarda građana, pišu Nezavisne novine.

Od ukupne maloprodajne cijene cigareta tek 10 posto odlazi duhanskoj industriji, a tu je riječ o nizu tvrtki, od distributera, preko trgovaca pa do proizvođača. Ostalih 90 posto uzme država, zbog čega BiH spada u red zemalja s najvećim poreznim opterećenjem na duhan.

Na primjer, od najniže maloprodajne cijene jedne kutije cigareta, koja stoji 5 KM (2,5 eura), država kroz trošarinu i PDV dobije 4,5 KM (2,3 eura).

Porastao broj zapljena

S druge strane, ilegalno je tržište duhana u BiH sveprisutno, a kriminalne skupine koje se bave krijumčarenjem cigareta sve su jače i organiziranije. U borbi protiv krijumčara postignuti su određeni pomaci i to prije svega zahvaljujući radu SIPA-a, Granične policije BiH, Uprave za indirektno oporezivanje BiH i entitetskih inspekcija.

U prvih devet mjeseci 2021. zapljene cigareta i rezanog duhana nekoliko su puta veće u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a na tržištu se već vidu utjecaj tih zapljena jer je pad legalnog tržišta zaustavljen, međutim crno tržište još je najveće u Europi.

Prema procjenama, oko 50 posto ukupnog tržišta duhana čini crno tržište, zbog čega gospodarstvo godišnje gubi 150 milijuna KM (oko 76,6 mil. eura).

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista SWOT, kaže da je pomak u kontroli ilegalnog tržišta očit.

“Ako porezna politika ne uvažava standard građana i porezi su veliki, logično je da će građani posegnuti za alternativnim pa i nelegalnim načinima opskrbe. Pojačane kontrole treba nastaviti, ali i treba uključiti i mjere povezane s postojećom trošarinskom i poreznom politikom”, rekao je Grabovac.

Kada je riječ o zapljenama, Granična policija BiH u prvih devet mjeseci 2020. godine ukupno je zaplijenila i privremeno oduzela 80.390 kutija cigareta vrijednih 380.000 KM i 360 kilograma rezanog duhana vrijednog 10.827 KM, dok je u prvih devet mjeseci ove godine zaplijenjena i oduzeta 141.941 kutija cigareta vrijednosti 717.115 KM i 533 kilograma rezanog duhana vrijednog 43.706 KM.

Crnogorska duhanska veza

“Oduzete cigarete i duhanski proizvodi najčešće su otkriveni u blizini granice između Crne Gore i BiH. Granična policija stalno radi na sprečavanju svih oblika prekograničnog kriminala, kao i na presijecanju lanca krijumčarenja cigareta i duhanskih proizvoda sa svim policijskim agencijama i Upravom za indirektno oporezivanje”, rekla je Franka Vican, glasnogovornica Granične policije BiH.

I u Upravi za indirektno oporezivanje BiH kažu da imaju odličnu suradnju s policijskim agencijama te Graničnom policijom BiH, SIPA-om, entitetskim i kantonalnim MUP-ovima kao i s Policijom Brčko distrikta.

No izvjesno je da samo smanjenje trošarina, pa zatim i maloprodajnih cijena duhana, može ukloniti krijumčare s BiH ulica, navodi banjolučki list.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?