Predsjednik FBiH

Marinko Čavara posjetio Institut za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja Sarajevo

18.07.2019.
u 15:22

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara posjetio je Institut za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja Sarajevo gdje je razgovarao s ravnateljem Instituta dr. Ivom Šandrkom.

Sastanku su nazočili i: predsjednik Upravnog odbora mr.sc. Kenan Spahić, stručni suradnik za pravna pitanja Jusuf Šabić, šefica Odjeljenja Instituta  u Mostaru prim. dr. Marica Arambašić Odak, tajnik Instituta Ivan Cvjetković i savjetnik Predsjednika Federacije BiH Pavo Šljivić.

Ravnatelj Šandrk upoznao je Predsjednika Federacije BiH s radom i aktivnostima Instituta, istaknuvši kako Institut obavlja poslove medicinskog vještačenja kojim se ocjenjuje definitivno stanje organizma zbog ostvarivanja prava sukladnih zakonu iz oblasti: mirovinskog i invalidskog osiguranja, socijalne, dječje i invalidske zaštite, zaštite civilnih žrtava rata, braniteljsko – invalidske zaštite, obrane i poslove medicinskog vještačenja na zahtjev suda, drugih ustanova i organa, te fizičkih i pravnih osoba.

„Važno je istaknuti da Institut ne odlučuje o pravima iz naprijed navedenih oblasti, već da u svome djelovanju donosi ocjenu, nalaz i mišljenje na temelju kojeg nadležni organ odlučuje o ostvarivanju prava sukladno pravnim propisima iz svoje nadležnosti. Institut je u posljednje tri godine poslovao pozitivno, a trenutno je u Institutu zaposleno 15 liječnika vještaka. Relaksirali smo odnose s braniteljskom populacijom, revizija RVI je pri kraju, te je ostalo oko 4251 RVI za začetak revizije. Obavljanjem kontrole medicinskih vještačenja od strane vještaka – kontrolora kod svih ocjena sa kojima se ostvaruje pravo, ujednačavanjem kriterija u svim Odjeljenjima uprava kroz djelovanje liječnika kontrolora i pooštrenjem kontrola medicinskih dokumentacija, ostvarene su značajne uštede, ali ne nauštrb RVI i korisnika prava“, kazao je ravnatelj Šandrk.

Na sastanku je bilo riječi i o novom Pravilniku o kriterijima i postupku medicinskog vještačenja zdravstvenog stanja i Listi invaliditeta čija realizacija je neophodna ponajviše kako bi se riješio problem kod ocjenjivanja zdravstvenog stanja djece oboljele od dijabetesa.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potvrdio je potporu u realizaciji projekata koji će pridonijeti još boljem radu Instituta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije