sretno udomljen

Mars naporno radi u Zvjezdarnici, ponekad na poslu i utone u san

14.08.2021.
u 12:18

Svakog radnog dana Mars stiže na posao u Zvjezdarnicu Višnjan. Još je na obuci, tek su mu tri mjeseca, ali svoj zadatak već je prilično ozbiljno shvatio. Tu je da uveseljava zaposlenike i posjetitelje. I ide mu savršeno, nadaleko se već pročulo da malo crno četveronožno klupko ljubavi prati posjetitelje Zvjezdarnice i zabavlja sudionike edukacijskih kampova.

Puno je kod njih događanja, kaže nam Gordana Ruso, inače programska koordinatorica u Znanstveno-edukacijskom centru Višnjan i Marsova udomiteljica. Pomalo se bojala da će za tako malog psa sve to biti previše.

– Došao je k nama baš u vrhu sezone. Putuje automobilom, sudjeluje u svemu, stalno je uz mene i ništa mu nije problem. Zapravo, najveći problem mu je kad mora mirno sjediti uz teleskop dok posjetitelji promatraju – kaže nam G. Ruso. A kad se umori, Mars nema nikakvih problema zaspati usred radnog vremena. I nitko mu to ne zamjera, vole ga baš svi koji su ga upoznali. Dobro, možda ne baš svi, jer Bošku, psu koji je starosjedilac u Zvjezdarnici i ima već dosta radnog staža, još pomalo ide na živce. Riješit će to Mars, kao što kod kuće rješava i problem s mačkom Mikijem koji je udomljen prije njegova dolaska.

– Trči jadan za njim, igrao bi se, a Miki ga ne doživljava. Malo su se ipak počeli družiti, čak i spavaju bliže jedan drugome – kaže Gordana. Već dulje vrijeme, dodaje, njezina obitelj željela je psa. Pratila je rad udruge Kako psi komuniciraju i odmah zapazila štence o kojima su se brinuli.

– Vidjela sam kod njih objave o leglu iz kojeg je i naš Mars. Željeli smo nekog malo manjeg psa, a upravo je on bio najmanji – priča nam kako je sve počelo. Nikad nije imala psa, a s obzirom na njezin posao i sredinu u koju je pas trebao doći, željela se unaprijed posavjetovati i razgovarati o svemu što treba znati kako bi i pas bio sretan. Zato je s Marsom, kad je došlo vrijeme da se preseli u svoj novi dom, na upoznavanje u Višnjan stigla i volonterka.

– Gordana nam se javila jer joj je Mars zapeo za oko. Nikad nisu imali psa i htjela sam se uvjeriti da će stvarno sve biti dobro, zato sam odlučila da ću im sama odvesti štene – kaže nam Mirta Jambrović iz Kako psi komuniciraju. Provela je tri dana s obitelji, zajedno su prolazili sve što je bitno za nekoga tko prvi put ima psa i tek počinje suživot s njim. Osim toga, kako je saznala da imaju mačka, htjela je osobno vidjeti njihov susret i biti sigurna da, ako mačak loše odreagira, neće reći da ne žele Marsa. Zbog toga su psa i unaprijed pripremali na društvo mačke.

Gordana Ruso kaže nam kako su udomljavanjem Marsa dobili i nove prijatelje, povezali su se s vlasnicima ostalih štenaca. Kad nije na poslu, Mars uživa u društvu njezinih kćeri Katerine i Gabriele koje su vrlo odgovorne i po pitanju brige za sve njegove potrebe.

– Katerina se prvih dana dizala u 6.30 kako bi Marsa vodila u šetnju, sve dok se on nije prilagodio našem uobičajenom stilu života. Suprug Goran obično je tu kad psa treba maziti – kaže nam Gordana.

Iako su djeca i ljubimci oduvijek bili dobrodošli u Zvjezdarnicu, Mars je zaslužan što ih je sad još više. I što su, kako najavljuje Gordana, u planu i neki novi projekti u kojima će, uz astronomiju, i kinologija pronaći svoje mjesto u Višnjanu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?