Jozo Vuletić dopremio gotovo tonu ploda

Maslinari iz Neuma uljarom iz Čapljine zamijenili dalmatinske

masline
17.11.2021.
u 08:00

- Maslinovo ulje koje ja proizvodim može se prodati. Ove godine ulje će poskupjeti, do sada je kod nas bilo 20 KM, a ove godine bit će 30 KM. Masline nisu rodile kod nas u Broćancu i oko Broćanca, prije svega, zbog suše - kaže Jozo.

Gužva je ovih dana vladala u uljari obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva “Ramljak” u Tasovčićima kraj Čapljine. Zasluga za to pripada maslinarima iz Broćanca kraj Neuma, odnosno činjenici da se susjedna Hrvatska ozbiljno priprema za schengenski režim, što podrazumijeva i zatvaranje seoskih cesta koje su povezivale neumska i okolna dalmatinska sela, čime su prekinute veze s uljarama, pa su maslinari iz Broćanca došli u Čapljinu, piše Večernji list BiH. 

280 stabala

- Ove godine maslina je malo podbacila u odnosu na prošlu godinu, bila je velika suša, ali su se mlade masline ipak dobro održale u odnosu na vrijeme. Ja sam iz sela Podžablje kod Broćanca, imam oko 280 stabala, otprilike će biti dvije tone. Sada sam dopremio 981 kg, a ima još barem toliko ubrati. Urodom sam zadovoljan s obzirom na to kakva je godina bila. Manje je maslina nego lani, ali zadovoljan sam u odnosu na prilike - kaže Jozo Vuletić iz sela Podžablje.

- Stare masline, stabla stara 150 i 200 godina dobro su podnijela veliku sušu, bolje su se držala pa bolje i rodila. Te stare masline većinom su sorte oblica, ima nešto i sorte koju mi zovemo “piculja”, a nešto ima ovih novih talijanskih sorti – leccino, pendolino, zatim lastovka - govori Vuletić dodajući i koje su se sorte posljednjih godina pokazale najboljima.

- Naša oblica dobro podnosi sušu, a ulje je kvalitetno i dobro - kaže Jozo Vuletić te najavljuju sadnju još oko 200 stabala ako uspije srediti zemljišne knjige kako bi “povukao” i nešto poticaja.

- Maslinovo ulje koje ja proizvodim može se prodati. Ove godine ulje će poskupjeti, do sada je kod nas bilo 20 KM, a ove godine bit će 30 KM. Masline nisu rodile kod nas u Broćancu i oko Broćanca, prije svega, zbog suše - kaže Jozo.

- Masline su rodile nešto lošije nego prošle godine, kod mene će možda biti trećina lanjskog uroda. Inače, nije svugdje jednako rodila, sve ovisi o lokaciji, ima boljih i lošijih mjesta, ali ipak kažem, stanje je zadovoljavajuće. Po sortama, talijanske leccino jesu sitnije, ali one rode svake godine, a naša je pretežito oblica koju su naši stari sadili, ona ne rodi svake godine kao talijanska koju sada ljudi većinom sade – leccino, pendoline - kaže Martin Matić iz Broćanca te podcrtava:

Razmjena iskustava

- Imam točno 100 stabala, kako sam u godinama, ne planiram ih više saditi, imam mladih i starih maslina. Imam stabala starih više od sto godina, dva puta su mi masline izgorjele, i to 2007. i 2017., sada sam ih ponovno obnovio i već su na rodu. Supruga i ja smo sami, oko maslina ima posla, a za sada nasade ne mislim proširivati. Nije se lako organizirati ni za berbu. Nas je tu malo, mnogi su se odselili u Neum i dalje, ali nekako se snalazimo, dođe rodbina, prijatelji - zaključuje Martin.

Uglavnom, sve tvrđa granica između Hercegovine i Dalmacije spaja hercegovačke maslinare, razmjenjuju se iskustva pa je otvorena mogućnost da se iz toga i nešto pozitivno izrodi u vidu buduće suradnje.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije